„Posuzovali jsme jednotlivé regiony i kraj jako celek, porovnávali jsme například počet obyvatel, policistů, dopravních nehod, pátracích akcí, přestupků nebo množství trestných činů," vysvětluje jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner, co předcházelo navýšení počtu mužů a žen zákona.

„Počty trestných činů či dopravních nehod se mezi podobnými odděleními lišily o desítky i stovky  případů. Zatíženější oddělení pak mají mnohem menší prostor pro práci v terénu," zdůrazňuje.

tabulková místa„V rámci stanovených finančních prostředků se snažíme zajistit všem obyvatelům i návštěvníkům kraje co nejlepší servis ze strany policie," říká jihočeský policejní ředitel Radomír Heřman. „Naším záměrem je, aby policisté na služebně i v terénu, ať dopravák, psovod nebo kriminalista, měli v kraji ke všem občanům stejně blízko."

Některá oddělení se teď  mění na služebny. Na Jindřichohradecku se to týká Slavonic, Českých Velenic, Chlumu u Třeboně a Studené. Právě pod Javořicí se v pondělí sešli zástupci obce a policie a jednali o podobě služeb v obci. Více si přečtěte ve středečním vydání Jindřichohradeckého deníku.

Zajištění výjezdů k jednotlivým událostem (trestní a přestupkové jednání) zabezpečí policejní hlídka, která bude nejblíže události a vyšle ji dozorčí služba nebo operační středisko. Výkon obchůzkové a hlídkové služby zabezpečí policisté s místní a osobní znalostí, tak jak tomu bylo do současné doby. Nyní je v rámci Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje obsazeno 2154 policejních tabulkových míst, ale dojde k doplnění na plánovaný stav 2204.

„Výběrové řízení probíhá, částečně k nám mohou přijít i policisté z jiných krajů," říká Jiří Matzner. „V kraji tak bude fyzicky o 50 policistů více, než je nyní," dodává mluvčí.

Občané zvýšený počet policistů vítají. „Máme tři děti a jsem rád, když se nemusím bát o jejich bezpečnost," říká vysokoškolák Pavel Sosna (44) z Českých Budějovic.