V pondělí 29. února se konal krajský sněm ANO, na němž se několik členů hnutí vzdalo své kandidatury do krajských voleb. „Nejpodstatnějším důvodem mého odchodu je způsob vedení kampaně s tím, že hlavní vizí jihočeské organizace hnutí ANO je vyhrát. Vyhrát není vize, to chce každý. Vítězství je důsledkem dobré práce organizace, ale o té nejsem přesvědčen," vysvětlil své odstoupení z kandidátky 
a odchod z hnutí ANO českokrumlovský zastupitel a místopředseda místní organizace Vojtěch Němec. Podle něj se krajského sněmu zúčastnilo jen 81 členů ze 145. „A z těch 
81 jich 22 končí a další se k tomu chystají," dodal.

Ztrátu důvěry v navržený tým, který má reprezentovat hnutí v krajských volbách, označuje jako příčinu odstoupení z kandidátky a ukončení členství v ANO radní z Dačic Kateřina Bartošová. Vadí jí, že krajské předsednictvo většinou nerespektovalo výsledky voleb oblastních sněmů.

Krajská předsedkyně Radka Maxová nevnímá odchody jako své selhání. „Je to jejich volba a nevidím důvod, proč 
z toho vyvozovat osobní důsledky. Někdy jde o osobní problémy, někdy o neuspokojené ambice na kandidátce, jinde o to, že chtějí spolupracovat s jiným hnutím," komentovala Radka Maxová otřesy v členské základně ANO.

Prachatická zastupitelka Radka Paulová, která se rovněž vzdala kandidatury a spolu s dalšími šesti členy prachatické oblastní organizace vystoupila z ANO, zastává názor, že jihočeská organizace opouští základní vize hnutí. Domnívá se, že základním kvalifikačním předpokladem pro kandidaturu není odbornost, ale loajálnost ke krajské předsedkyni.

Žádný odchod z kandidátky pro krajské volby nezaznamenali v oblasti České Budějovice. Za krajské město jsou 
v první desítce kandidátů zastoupeny tváře komunální politiky. Českobudějovická radní Lucie Kozlová, primátor Jiří Svoboda a náměstek primátora František Konečný. Ten za sebe a primátora zdůrazňuje, že neaspirují na uvolněné funkce na kraji. „Chceme pomoci kandidátce," říká František Konečný.

„Největší pnutí je, když se sestavuje kandidátka, a pak 
v případě volebního úspěchu. Za České Budějovice byly ale nominace bez problémů," uvedl k současnému dění 
v hnutí ANO. Podle jeho názoru možná odchod některých nominovaných z kandidátky hnutí ANO prospěje.
Místostarosta Písku a předseda oblastní organizace ANO 2011 Jiří Hořánek poznamenal: „Oblastní organizace na Písecku je stabilní a nikdo neplánuje odejít. Bez potíží byli schváleni naši kandidáti do krajských voleb. Za Písecko to budou Petr Kalina, Marek Anděl, Pavel Švejda, Darina Hanáková, Michal Čapek a já".

Strakonický radní Josef Moučka vidí dva hlavní důvody k odchodu z hnutí ANO: „Prvním byly řeči o tom, že má dojít ke zrušení strakonické organizace, takže nelze přijímat nové členy. A druhým, že jsem chtěl za ANO 2011 kandidovat do krajských voleb, ale bylo mi řečeno, že nezískám podporu. Což je stejné jako zákaz," podotkl Josef Moučka.

Jeho kolega ze zastupitelstva Strakonic Jan Svoboda doplňuje: „Za poslední půlrok odešli čtyři členové a v posledních dnech dalších pět, takže celkem devět. Já osobně nechci být s lidmi, kteří politiku změnili na politikaření, komploty, lži a pomluvy".

Lídrem jihočeské kandidátky ANO by měla být poslankyně a krajská předsedkyně Radka Maxová z Tábora. Zatím ale nemá posvěcení nejvyšším orgánem, kde bude mít slovo i její stranický šéf Andrej Babiš, jenž kumulování funkcí nepodporuje. „Já jsem panu Babišovi řekla, že dopředu tyto otázky neřeším, že je budu řešit až na základě výsledků voleb a dalších jednání," poznamenala Radka Maxová. Připouští, že v případě vítězství ANO v krajských volbách by se funkce hejtmanky s působením v Poslanecké sněmovně dobře skloubit nedala.