Na Pelhřimovsku mohou milovníci zimních radovánek vyrazit do pěti areálů. Nejdelší ze sjezdovek dosahuje délky 350 metrů. Na první svezení na svahu si ale budou muset ještě počkat.

„Sníh už na sjezdovce leží, ale je ho málo. Na některých místech je ještě vidět tráva. Vlek tedy ještě v provozu není,“ přiblížil Oldřich Bartoň, provozovatel lyžařského areálu v Proseči pod Křemešníkem.

Se stejným problémem se potýkají všechny sjezdovky na Pelhřimovsku. Ani jedna z nich totiž nevlastní děla pro umělé zasněžování. Na svazích přírodní sníh drží pouze v pěticentimetrové vrstvě.

Lyžařům ale přesto zůstává naděje, že na umělém sněhu se poprvé svezou na křemešnické sjezdovce ještě letos.

Odpadnou fronty

„V současné době to nedokážu říci. Byli bychom ale rádi, kdyby se zasněžování podařilo spustit ještě letos. Nyní se dokončuje instalování nového vleku,“ popsala provozovatelka Magda Vaňková.

Jak dodala, bez ohledu na sněhové podmínky se tedy na Křemešníku bude lyžovat nejdříve za dva až tři týdny. To už by měly být práce hotové.
Návštěvníkům areálu tak odpadnou i dlouhé fronty. Nová kotva dokáže přepravit až 1200 lidí za hodinu. S tím se ale úměrně zvýší i cena jedné jízdy. „Nebude to nijak dramatické. K malému zdražení ale dojde,“ dodala Vaňková.

Už kolem deseti centimetrů sněhu pokrývá například i sjezdovku Antonka v Kamenici nad Lipou. Ani tady ale o víkendu vlek ještě nepojede.
„Sníh sice je, ale je ho málo a nekvalitní. Potřebovali bychom, aby ještě trochu připadlo a hlavně začalo víc mrznout, aby vydržel i po rozježdění,“ uvedla Libuše Zemanová, která pracuje u obsluhy vleku.

Co se týče jízdného, dobrá zpráva pro lyžaře je, že kromě Křemešníku se nikde zdražovat nebude. Ale ani zlevňovat. „Ceny zůstanou sjené jako minulý rok. Doufáme, že letošní sezona se vydaří lépe než ta loňská. To u nás jel vlek pouze tři dny. Jinak nebyl sníh,“ doplnil Josef Folejtar, který obsluhuje vlek na sjezdovce v Křešíně.