S novým elánem vstupují do nastávající sezony pracovníci krumlovských klášterů a nemohou se dočkat návštěvníků. Na ty na dvoře kláštera klarisek z okolních oken shlížejí namalované obří pohádkové postavy mezinárodně uznávaného ilustrátora a krumlovského výtvarníka Jindry Čapka a upozorňují na to, že uvnitř je k vidění v mimořádném rozsahu unikátní výstava malířových ilustrací, která potěší i děti.

„Interiéry kláštera se proměnily,“ říká kurátor výstavy Ivo Janoušek. „Objevilo se tu nově 500 metrů čtverečních výstavních ploch, kde je vystaveno na 200 originálů knižních ilustrací pro děti za dobu čtyřicetileté tvorby Jindry Čapka, a tím je prakticky celý klášter klarisek k dispozici kromě dospělých i dětem všeho věku. Je to největší výstava, kterou Jindra Čapek kdy měl a navíc jenom pár kroků od jeho ateliéru Na Zámeckých schodech. Takže i spousta Krumlováků pozná celoživotní tvorbu Jindry Čapka.“

Zámek Jindřichův Hradec.
Jihočeské památky jsou otevřené, podívejte, co chystají za novinky

I nadále je možné nahlédnout rovněž do historie klášterů, přičemž si některé činnosti předků můžete vyzkoušet na vlastní kůži. To umožní interaktivní expozice lidských dovedností. „Chmury dnešní doby zažene a klášterem vás provede také nová rodinná hra nazvaná Klášterní moribundus,“ říká programová ředitelka Andrea Chuchlová. „Díky ní zájemci zjistí, jak se žilo v dobách, kdy největším postrachem byla morová nákaza a jak se lidé vyrovnávali se strachem.“

Pro milovníky historie a architektury jsou denně přístupné moderní muzejní expozice zasazené do bývalého konventu mužského kláštera. Expozice představí okázalý kostel Božího těla a Panny Marie, gotickou křížovou chodbu s rozsáhlým cyklem lunetových obrazů ze života sv. Františka, kapli sv. Wolfganga s unikátní středověkou výmalbou či výjimečnou Černou madonu.

Otevření Státního zámku Vimperk.
Vimperský zámek se probudil, ukáže turistům nové interiéry

Nebudou chybět kulturní akce a zážitky. Těmi nejbližšími budou koncert folkové kapely Lakomá Barka se křtem CD Padly vody, nebo o sobotách 19. a 26. 6. v rámci Zahradních slavností letní degustace vín nazvaná Víno a hudba na vinicích. Ke konci června se kláštery stanou i dějištěm tradičního Festivalu komorní hudby.