Anketu o nejlepší zmrzlinu překvapivě vyhrálo Bistro u nemocnice, které získalo 37 procent všech hlasů. Točenou pochoutku tu zákazníkům nabízejí jako doplněk po celou dobu fungování podniku. „Zmrzlinu máme už téměř pět a půl roku. Většinou se řídíme podle toho, co lidem chutná. Naše zmrzlina je česká zmrzlina, jmenuje se TOJE a tady v Hradci jde o jedinou svého druhu. Má smetanový základ a střídáme u nás až kolem patnácti příchutí zmrzliny. Zákazníci mají nejraději vanilkovou a slaný karamel,“ poznamenala provozní bistra Jaroslava Maněnová s tím, že nejčastějšími zákazníky jsou zaměstnanci nemocnice, kteří chodí nakupovat zmrzlinu někdy i pro celé oddělení.

Na druhém místě skončila zmrzlina jindřichohradecké společnosti Agrola. Od hlasujících dostala rovných 30 procent. Namraženou jogurtovou pochoutku zákazníkům natočí v místní podnikové prodejně. „Zmrzlinu jsme ladili od roku 2017. Vznikala na podporu českého jogurtu, který je v ní obsažen. Je specifická svojí chutí, příjemnou kyselostí i mléčnou kulturou, kterou si sami vyrábíme. Základem je jogurtová zmrzlina,“ popsal Petr Dvořák z oddělení obchodu a marketingu společnosti. Letos si k jogurtové zákazníci mohou dopřát ještě jahodovou, štrúdlovou a karamelovou. Nově má Agrola stánek s kopečkovou zmrzlinou také na Obludišti. Zákazníci tam ochutnají až desítku druhů.

Třetí příčku s 18 procenty v anketě obsadila rodinná zmrzlinárna Baroko v Panské ulici. V centru Jindřichova Hradce funguje už patnáct let. Nabízí domácí kopečkovou zmrzlinu podle tradiční italské i jadranské receptury. „Zmrzlina má v naší rodině tradici už od roku 1955 a snažíme se stále zlepšovat. Naše zmrzlina je navíc stoprocentní ovoce a zároveň bezlepková, při její výrobě vůbec nepoužíváme mléko. Neustále se snažíme vymýšlet nové druhy. Novinkou je pro tento rok příchuť nugát a Baroko, která je mým receptem. Je tam malina, bílá čokoláda, jogurt a pistácie, zákazníkům hodně chutná,“ nalákal majitel provozovny Ejup Saliji, který má Makedonské kořeny a zmrzliny osobně každé ráno vyrábí.

Bramborovou medaili si s 15 procenty vysloužila točená zmrzlina, která je součástí obchodu s čokoládovými pochoutkami Čokíno. Také tuto provozovnu najdete ve středu města v Panské ulici. „Děláme převážně čokoládovou zmrzlinu z pravé čokolády, což je v dnešní době už vzácnost. Jahodový sorbet vyrábíme z pravých jahod a borůvkovou z borůvek, nejsou tam žádná přidaná aromata. Jinak děláme také malinovou, vanilkovou nebo bílý jogurt. Snažíme se mít trochu jiné zmrzliny, než jsou běžné u ostatních prodejců,“ vysvětlil majitel provozovny Pavel Jirsa. Výrobě zmrzliny se věnuje déle než deset let.