„Včelstva sice měla dost zásob, protože díky chladnu neplodovala, ale vše je opožděné a doslova chybí celá generace březnových včel, které podle včelařských zásad dělají med. Dubnové včely jsou pak důležité z hlediska rojení. Až teprve tento týden většinou mohly včely začít plodovat a je předpoklad, že květový med nebude, protože včelstva budou zesláblá," říká Jan Moučka.

Ještě se ukáže, jaká bude situace v hlavní snůšce, pokud však přijde deštivé počasí, tak to s medem dopadne špatně.

Jeho slova potvrzuje i suchdolský včelař Vlastimil Zemánek: „Opravdu chybí jedna vývojová generace včel. Loni jsme touto dobou již měli trubce a letos po nich ještě není ani památka. Ale ztráty na včelstvech po zimě nejsou významné."

Doplňuje, že rostlinstvo zpoždění dožene, ale včely ne.

Co se týče zdravotního stavu, tak se podle Jana Moučky již včelaři naučili bojovat s varroázou. V současné době se však rozšiřuje nosema apis –  houba, která cizopasí ve střevech a nový druh nosemy ceranea, která je v žaludku.

„Postižená včela do osmi dnů hyne, nakazí se celé včelstvo a dominovým efektem onemocnění napadne celé stanoviště," vysvětluje Jan Moučka s tím, že v těchto dnech již začíná distribuce léčiv na nosemu apis pro základní včelařské organizace na Jindřichohradecku. Na nový druh nosemy však zatím žádný medikament není.

V současné době také pokračují vyšetření včelstev na mor včelího plodu přímo na stanovištích, kde byl laboratorně zjištěn nález. Jedná se zejména o lokality na Dačicku a u Dvorů nad Lužnicí.
Letos od 1. dubna začala platit novela zákona, která už nenařizuje likvidovat v oblasti postižené morem veškerá včelstva na stanovišti. Nyní, když je klinický projev nákazy do 15 procent, se tak spálí pouze postižené včelstvo," zmiňuje Jan Moučka.