„Jaro se trošku posunulo, takže stále ještě rostou jarní houby, ale na pánev zatím není co hodit. Nebo už není, neboť chutní smrži a kačenky objevující se v dubnu jsou už pryč,“ popisuje Jiří Janda.

Hřiby dubové a borové si v jižních Čechách dávají načas, protože tu máme trochu chladněji než v jiných oblastech, kde už vylézají. „Dubáci se u nás mohou vyskytnout na hrázích rybníků,“ přemítá Jiří Janda.

V listnatých lesích, ale i v českobudějovickém lesoparku Stromovka, obrůstají v trsech pařezy výborně chutnající okrové, béžové opěnky měnlivé. Lze si je ale splést s jedovatou čepičatkou jehličnanovou, jež se vyskytuje v menších trsech i jednotlivě. Vyznačuje se moučným pachem. Pozor na ni.

Za oblíbeným kloboučkovým sběrem doporučuje houbový nadšenec vyrazit do parků, kde se hlásí hlavně čirůvky májovky. „Říká se, že z májovek je nejlepší houbová polévka, což mohu potvrdit. Zůstanou pevné a nepřipomínají slimáky,“ doporučuje Jiří Janda. Jejich sběr je naprosto bezpečný, neboť v této době se nevyskytují jim podobné jedovaté houby.

Roste i hnojník obecný, na který však není radno požít alkohol, hlavně pivo. Pak totiž hnojník působí jako antabus podávaný při léčbě alkoholismu, takže člověku je velmi zle. „Hnojník bych nebral,“ svěřil se Jiří Janda. Pod stromy s peckovitým ovocem lze nalézt jedlou závojenku podtrnku a pod lípami závojenku hnědobílou.

A kdy se dočkáme hřibů? V lesích je zatím sucho, což je zřetelně vidět tam, kde divoká prasata vyrývají a převracejí drny a půdu při hledání potravy, kde tzv. buchtují. Spravily by to prý tak tři dny vydatného deště. A pak už možná…