Přesto až v poslední době, tedy od sklonku loňského roku vrcholí rozepře vedení města a některých nespokojených majitelů nemovitostí, kteří vloni dostali faktury na zaplacení nových přípojek na novou kanalizaci.

„Nezaplatili jsme, nelíbí se nám cena,“ řekla Jana Chmelíková, sousedka Josefa Suchomela, který upozornil redakci Deníku na včerejší místní šetření v jeho domě kvůli stížnosti na vyplavování sklepa, kterou podal na městský úřad v Lomnici nad Lužnicí.

Josef Suchomel je totiž přesvědčený, že za vodu, která se ve sklepě objevuje zejména po deštích, může špatné připojení nové kanalizační přípojky. Na problémy už prý upozorňuje od loňského roku. Proto se včera dopoledne sešli u jeho domu zástupci města, pracovnice stavebního úřadu z Třeboně, zástupci společnosti VAK JČ a později dorazil na místo i zástupce firmy, která kanalizaci včetně přípojek prováděla.

„Vloni mi přišla faktura na zaplacení kanalizační přípojky, tak jsem jim ji vrátil s tím, že nic platit nebudu, protože jsem si nic neobjednal. Zároveň jsem podal stížnost. Napřed jsem si myslel, že problémy přestanou, ale po téhle zimě se to zhoršilo, mám pořád ve sklepě vodu. Je to tady špatně napojené a určitě je to ucpané a je tu smrad. Tu práci udělali špatně,“ argumentoval Josef Suchomel.

Za přípojku ke kanalizaci by měl totiž zaplatit 9276 korun včetně DPH. „Fakturovali jsme přípojky lidem vloni, protože kolaudace byla v roce 2008. Všechny jsme písemně informovali s tím, že si mohou přijít na úřad nechat vysvětlit, z čeho jsou vypočítané, ale osmdesát procent lidí bohužel vůbec nepřišlo. Fakturovali jsme každému polovinu nákladů, druhá polovina šla z peněz města. Dali jsme jim rok čas, aby nemuseli platit okamžitě,“ vysvětlil situaci Zdeněk Werner z lomnického stavebního odboru.

Atmosféra mezi účastníky bohužel gradovala do invektiv. Každý výrazně hájil jen tu svou pravdu. Dokud se nenajde pravá příčina mokrého sklepa, zřejmě klid nebude.

Vodohospodáři se snažili zjistit příčinu tím, že nalili do kanálu a toalety postupně několik kbelíků vody, z nichž byl jeden obarvený hypermanganem a další vápnem. Bohužel se barevná voda v kanalizaci neobjevila, takže v pondělí přijedou pracovníci firmy, která kanalizaci budovala a rozkopou chodník v místech, kde je nová kanalizační přípojka, aby věci přišli na kloub. Pokud ani oni neuspějí, přijde na řadu kontrola kamerovou sondou. Ta by měla být nejjistější.