Podle Lucie Černickéz občanského sdružení Vespolek, které již dříve přišlo s nápadem lesní školku v Jindřichově Hradci založit, je tento zákon špatný. „Je to neinformované rozhodnutí udělané od stolu, které likviduje alternativu vzdělávání, jež je pro děti prospěšná," míní.

Přestože o provozu lesní školky Lucie Černická uvažuje již od loňského roku, zatím takové zařízení v rámci vybudovaného ekocentra nedaleko Radouňky nefunguje v plném rozsahu. „Bohužel se nám nepodařilo naplnit potřebnou kapacitu," přiznala předsedkyně občanského sdružení Vespolek.

Pokud však jde o potřebné zázemí, které bude vyžadovat právě nový zákon o dětských skupinách, je na tom Vespolek dobře. „To zázemí, které máme vybudované, by pokrylo provoz běžné školky. Bylo to tak projektováno, takže vše potřebné splňujeme," ubezpečila Lucie Černická. Pro děti je tak připraven třeba i zákonem stanovený počet záchodků na osobu.

Lesní školka je tedy v provozu prozatím pouze v pondělí, kdy sdružení zároveň pořádá dopolední Montessori ekovýchovné programy pro rodiče s dětmi. „Opět jsme začali od září a chodí nám sem zatím osm až deset dětí, takže stále ještě volnou kapacitu máme a nováčky uvítáme," informovala.

Někteří rodiče si ale takovou volbou školky pro svého potomka nejsou jistí. „Asi bych měla trochu strach, že budou pořád nastydlé, na druhou stranu se mi ale líbí jejich činnosti a program, který myslím děti dokáže zaujmout, takže se mohou víc naučit," uvedla maminka z Jindřichova HradceJana Pánová.

Petra Jouzová