S blížícími se letními prázdninami řada rodičů zvažuje, jak zajistit program svým nezletilým potomkům. V minulosti byly hojně využívány letní tábory. Dnes je však jejich situace v mnoha ohledech obtížnější a na mnoha místech  ještě nemají plno.

Letní tábor Deštná zatím svou kapacitu nenaplnil. „Pociťujeme úbytek zájemců," řekl vedoucí tábora Vladimír Zedník. Podle něj za tím může být jednak finanční stránka, neboť jeden turnus přijde i na pět tisíc korun, ale také fakt, že je obecně méně dětí. „Navíc tábory teď pořádá stále více organizací,  dětí je spíše méně a nějak se rozdělit musí," doplnil Zedník další možný důvod úbytku zájemců.
Jak ale dále poznamenal, v poslední době alespoň stoupá zájem o sportovně laděné tábory. „V minulosti byla poptávka po počítačových a technicky zaměřených táborech, teď jako by rodiče více dbali na pohyb, což je samozřejmě jedině dobře," ocenil. Zedník. Právě fotbalové a všeobecně sportovně zaměřené turnusy jsou v Deštné více obsazované.

O úbytku táborníků hovoří rovněž vedoucí Pionýrské skupiny 8. března Lenka Urmanová. „Za posledních pět let je zájemců stále méně," říká. „Děti jsou dnes jiné, do přírody se jim moc nechce, dávají přednost televizi a počítačovým hrám," zalitovala. „Na táboře Klepákův mlýn máme stále volná místa." Jak dodala, zájem mají oproti loňskému roku spíše mladší děti.
Naproti tomu jindřichohradecký Dům dětí a mládeže podobné problémy nepociťuje. „Naše tábory jsou téměř plné," potvrzuje jeho ředitel Vladimír Prokýšek. „Je to možná i tím, že jsme letos nezvedali ceny," upřesnil. Kromě klasických táborů v přírodě pořádají již šestým rokem i tábor příměstský, o který je enormní zájem. Již teď je jeho kapacita naplněna. „Mezi tábory v přírodě je velký zájem o turnusy pro nejmenší děti od dvou let a jejich rodiče," doplnil.

Jediné, co by mohlo zkomplikovat situaci v průběhu táboření, je podle jeho slov nová legislativa týkající se nutného souhlasu obou rodičů s ošetřením dítěte.
„My se tohle snažíme řešit předem," řekl Prokýšek. „Rodičům je zaslána plná moc, kterou by nám v případě podpisu umožnili rozhodovat o ošetření jejich potomka." V opačném případě by bylo nutné rodiče kontaktovat a čekat na jejich osobní souhlas.  „To by pro nás byl v některých případech problém, máme tady děti i z jiných krajů, takže doufám, že k ničemu takovému nedojde."

Podobně budou tuto situaci řešit i na Klepákově mlýně. „Jasno by mělo být do konce května, naše krajská organizace to projednává a zatím se zdá, že budeme rodičům dávat k podpisu plnou moc," potvrdila Lenka Urmanová.

Zájem o letní tábory snad zcela neopadne ani v budoucnu. „Máme prvňáčka a třeťáka, ale dovolenou na celé prázdniny si vzít nemůžeme," konstatovala Jitka Havlíková. „Babičky i dědečkové budou ještě nějaký čas chodit do práce, takže jiná alternativa přijde o prázdninách vhod," uzavřela.

Petra Jouzová