„Situace je podstatně horší už od listopadu. Lidé mají problémy dostat hypotéky a málokdo má tolik peněz, aby si mohl pořídit bydlení bez nich,“ vysvětlila majitelka dačické realitní kanceláře Zuzana Wolfová.


Byty, o které je největší zájem, se pohybují na hranici okolo jednoho milionu korun. Vyšší cena je už pro místní lidi podle Wolfové neúnosná. Někteří lidé přišli v poslední době o práci, takže si hypotéku nemohou ani dovolit. Většinou se jedná o mladší rodiny s dětmi.

Přelom roku je pro realitní kanceláře na Jindřichohradecku klidným obdobím už dlouhodobě. Jejich pracovníci se shodují na tom, že zatímco zájem o reality v této době stagnuje, vrcholí až na jaře a pak na podzim.

„Už asi tři roky přemýšlím o tom, že bych si koupil byt v Třeboni, abych nemusel dojíždět do práce. Ale když se podívám na různé nabídky realitních kanceláří, tak jsou byty dostupné spíš v Jindřichově Hradci nebo v Českých Budějovicích,“ svěřil se Radek Miksa. Podle jeho slov se dá za stejné peníze, jaké stojí garsonka v Třeboni, pořídit ve jmenovaných městech podstatně větší byt. Proto stále vyčkává a hledá vhodnou nabídku, kterou by mohl akceptovat.

Lázeňští zaplatí víc

„V Třeboni je o domy i byty zájem pořád tak vysoký, že poptávka převyšuje nabídku,“ uvedla vedoucí třeboňské realitní agentury Areat Marie Lukešová.

Podle jejích slov si nejčastěji pořizují bydlení mladé rodiny většinou do 1,5 milionu korun, kdy je pro ně dosažitelná možnost získání hypotéky, pokud oba manželé pracují.

Jestliže tuto částku investují do bytu, většinou jej podle Lukešové mohou ihned začít používat. Pokud se však jedná o dům, bývá zpravidla zapotřebí počítat ještě s velkou investicí do jeho oprav.

Mezi nejčastější třeboňské zákazníky však patří lázeňští hosté, kteří si zde kupují takzvané druhé bydlení. „Jsou to většinou stálí lázeňští hosté, kteří se sem pravidelně vracejí a chtějí tu mít vlastní zázemí. Ti však nestojí o panelové byty, ale chtějí větší nadstandard,“ upřesnila Marie Lukešová. Dodala, že se o nemovitosti v Třeboni, a to i historické, zajímají také různé firmy.