S takovou odcházeli starostové z pondělního setkání v Božejovicích na Táborsku. Zástupci šesti vytipovaných lokalit a zainteresovaných občanských sdružení si tu předávali informace a shodli se na dalším společném postupu.

„Nedáme se, budeme dělat vše proti úložišti. Budeme se scházet dál, protože společné postupy jsou lepší,“ uvedl starosta Lodhéřova Jiří Dvořák. Už v loňském roce se podle jeho slov vyjádřilo v referendu 99,7 procenta místních obyvatel proti úložišti. Jejich „ne“ trvá dál.

„Máme pocit, že jsme tu jako obětovaní, nejsme pro ně partneři. I když se jedná o čas, kdy už tady naše generace nebude, budou tady naše děti a vnuci a další generace. Nechceme jim tu zanechat strašáka, co nedá nikomu spát,“ vysvětlil Dvořák. Ani krásná krajina a finance, které byly investovány za poslední léta do oprav a vylepšení obce, sem nyní nové obyvatele nelákají.

„Ve Studnici chceme rozjíždět prodej stavebních parcel a potom i v Lodhéřově, ale teď lidé váhají, jen když si vzpomenou, že by tu mohlo v budoucnu být úložiště jaderného odpadu,“ povzdechl si Dvořák.
Podle jeho posledních informací by lokalita zasáhla celý Lodhéřov, Najdek, Deštnou, Světce a všechny Radouně.

„Vloni sice vláda vydala prohlášení, že bez souhlasu obcí úložiště vybudováno nebude, ale teď se vláda mění a nikdo neví, jak se nová zachová,“ dodal Dvořák.

„Pod memorandum, které z obce Jistebnice poputuje premiérovi, na ministerstva i hejtmanům, se podepsali zástupci všech lokalit,“ informoval jistebnický starosta Vladimír Mašek.

Výzva odmítá diktát ze strany státních orgánů. „Přestože si uvědomujeme, že problém vyhořelého jaderného paliva nemůžeme přesouvat na naše potomky, nelíbí se nám, jakým způsobem a za jakých podmínek je u nás hledáno hlubinné úložiště,“ upozornil Edvard Sequens ze Sdružení Calla.

ROZHOVOR S EDVARDEM SEQUENSEM:

Je třeba připomenout, že je tady síla, která volá po změně


Patříte mezi organizátory dnešního setkání. Proč se vlastně dnes „velká šestka“ sešla?

Scházíme se už několik let, jak starostové, tak i občanská sdružení, abychom si vyměnili informace, co se dělo. Ale hlavně se podpořili a naplánovali, jak postupovat podle toho, co na nás chystá stát.

Co si slibujete od memoranda?
V prvé řadě se i noví ministři dozvědí, že ve všech šesti lokalitách i nadále volají po změně celého systému vyhledávání úložiště. SÚRAO bez ohledu na názory řady obcí připravuje geologický průzkum, chystá další debaty s obcemi i veřejností. Zapomínají ale, že je tady 25 platných referend a řada dalších anket, které daly jasně najevo svá odmítavá stanoviska.

Co říkáte na stanovisko starosty Lubence ? Tato obec už SÚRAO předběžný souhlas dala…
On mluvil velmi otevřeně. A jak se snažil vysvětlit, vztah k půdě, okolí i přírodě mají lidé v této lokalitě trochu odlišný například od Jihočechů. Každopádně jsou ale ve svém názoru ojedinělí.

Pokud se nepodaří znovelizovat atomový zákon, je zřejmé, že poslední reálnou šancí, jak zvrátit případné vybudování jaderného úložiště, mají obce nyní. Ve správním řízení o provedení geologických průzkumů, jehož je účastníkem…
V podstatě ano. Ale i tady platí, že poslední slovo má správní úřad, tedy ministerstvo životního prostředí v tomto případě. Tady je naštěstí výhoda, že se jedná o ministerstvo, které za obcemi stojí. Co bude ale po volbách, je jeden velký otazník.

Model, který zavedli ve Švédsku, by byl vhodný?
SÚRAO vozí starosty právě sem, kde už mají vybudovanou laboratoř a úspěšně pokračují v přípravě úložiště. Ale už se pomíjí celý ten proces, který tomu předcházel. Když se začne mluvit o změně zákona, na Švédsko každý zapomene. Máme bohužel smůlu na politiky, kteří si v sobě nesou přesvědčení, že stát ví všechno nejlépe a na ty, o nichž rozhodují, nemusejí brát ohled.