Zájem o pěstitelské pálení v posledních týdnech prudce vzrostl a ovoce si nakládají i lidé, kteří to nikdy v minulosti nedělali.

„Už mám připravený dvousetlitrový sud hruškového kvasu. Nakládali jsme je asi před dvěma týdny, takže předpokládám, že koncem října bych jej mohl odvézt do pálenice. Znám sice i blázny, kteří si pálí sami doma v různých aparátech vlastní výroby, ale zase takový sebevrah nejsem. Jsou věci, které radši přenechám odborníkům," říká Martin Hruz z Jindřichova Hradce. Důvody, proč si nechat vyrobit vlastní alkohol, jsou podle něj jednoduché.

„Jednoznačně je to kvůli událostem z poslední doby. Prohibice ještě potrvá bůhví jak dlouho a navíc už ke kupované kořalce nemám takovou důvěru. Svoji roli hraje i to, že jsem se rozhodl nepodporovat naši vládu nekřesťanskou spotřební daní. Navíc se kupovaná pálenka nemůže té domácí ani náhodou rovnat," míní Martin Hruz.

V pěstitelské pálenici si může každý nechat vyrobit třicet litrů čistého lihu, což odpovídá asi šedesáti litrům padesátiprocentního destilátu. To přinese i značný ekonomický efekt. Za výrobu jednoho litru kvalitního alkoholu zde zákazník zaplatí od 120 do 150 korun. To je až čtyřikrát méně, než nakolik by vyšla čistá ovocná pálenka v obchodní síti. Hotový kvas i surové ovoce tak lidé vozí do palíren ve velkém.

„Podle mého hrubého odhadu tvoří letos třicet procent našich klientů noví zákazníci. Všichni se bojí otrávené kořalky, a tak sbírají ovoce. Na pěstitelské pálení se totiž prohibice nevztahuje," tvrdí jednatel pálenice v Zahrádkách u Strmilova Vladislav Adamec.

Nejoblíbenějšími plody jsou prý tradičně švestky. „Těch je letos asi nejvíc, proti loňsku jich je totiž daleko lepší úroda. Teď vše kvasí a asi v polovině října začneme pálit. Díky teplému počasí je to o dva týdny dříve než v jiných letech," vysvětluje Vladislav Adamec.

V říjnu zahájí svůj provoz i pálenice ve Starém Hobzí, tam se však bude letos destilovat o něco méně než jinde.

„My žádný extrémní nárůst nemáme z jednoho prostého důvodu. Tady u nás a v okolí se moc neurodilo, protože hodně ovoce na jaře pomrzlo. Chybí tedy materiál, z kterého bychom mohli pálit. I tak budeme ale začínat nejspíš už od prvního října," žehrá na špatnou úrodu majitel tamní pěstitelské pálenice František Seidl.