I když oficiální topná sezona společnosti Teplospol, která se jenom v Jindřichově Hradci stará o dodávky tepla do 4780 domácností, končí až 31. května, tedy v pátek, již nyní lze hovořit o tom, že je letos velmi dlouhá.

Podle ředitele Milana Kučery se sice některé roky topilo třeba i do 6. června, ale na druhé straně v jiných letech byla sezona daleko kratší.

„Naše společnost pořád topí, protože počasí za poslední dny odpovídá požadavkům na dodávku tepla. Obecně topná sezona končí, když je dva dny po sobě průměrná denní teplota vyšší než 13 stupňů Celsia a není předpoklad, že by se počasí opět zhoršilo," vysvětluje Milan Kučera.

Tepolospol navíc může vyjít vstříc požadavkům bytových družstev, kde chtějí topit déle. Přívody tepla u paty domů se tak zavírají postupně.

V některých domech mají také možnost přívod tepla tlumit a nebo ho zavřít sami.
Domácnosti, kde stačí jen otočit kohoutem a teplo začne do bytu proudit, nemají takové starosti jako tam, kde musejí denně zatápět pod kotlem. Letošní zima totiž značně mnohým lidem zahýbala se zásobami dřeva nebo uhlí.

To potvrdil i ředitel firmy BaP Batista z Nové Bystřice Rostislav Batista, který se zabývá prodejem palivového dříví. „Zájem o dřevo stoupá i nyní. Některým zákazníkům došly zásoby a tak shánějí suché dřevo, aby mohli rovnou topit," říká Rostislav Batista.

Poznamenává, že i když  se dřevo zdražuje, pořád je jeho cena příznivější, než při topení plynem a uhlím.
Doplňuje, že navíc dřevo vydává pocitově příjemnější a trochu jiné teplo, než třeba plyn, byť teplota v místnosti je stejná.