Letadlo, které se zřítilo cestou do Káhiry, bylo dalším důvodem pro všechny, kdo plánují letní dovolenou, aby ještě víc přemýšleli o destinaci i způsobu dopravy. Podle majitelů cestovek na Jindřichohradecku záleží hodně na zkušenostech cestovatelů. Pokles zájmu o určité země ale potvrzují.

„Menší zájem je o Turecko a pevninské Tunisko, ale třeba o Džerbu zájem je," říká majitelka cestovní agentury Dana Hronová. Naopak některé zájezdy do Bulharska jsou vyprodané. „Troufnu si však říct, že kdo kdy jezdil do arabských zemí, jezdí tam dál. Je ale pravda, že nové klienty do těchto destinací nemáme, ti zůstávají v Evropě," upozornila.

Obecně ubývá klientů, kteří chtějí cestovat do zahraničí, podle majitelky cestovní kanceláře Jaroslavy Šteflové. „I co jsem mluvila s jinými cestovkami, úbytek je tak o polovinu. Teď v květnu tedy lidé začali kupovat, ale převažuje Chorvatsko, Maďarsko, Itálie," vypověděla. Lidé se podle jejích zkušeností bojí létat. „Kdo chce někam jet, vybírá z těch bezpečnějších míst," dodala.

Mezi ně patří i Česká republika. Jiří Neubauer z třeboňského autokempu říká, že letos evidují více včasnějších objednávek. „Chatky máme na léto už tak ze sedmdesáti procent obsazené," upozornil.

Kam na dovolenou? 

Mezi „bezpečnějšími" destinacemi jsou Chorvatsko, Bulharsko, Španělsko, Maďarsko, Slovensko a Česká republika.

Zájem klesl o Turecko, Tunisko, Egypt.

Petra Lejtnarová