Novou službu zřídilo město ve spolupráci s Českým červeným křížem, a to v sídle této organizace ve Vyšným. V místnosti bezdomovci najdou židle a stůl, k dispozici je WC s umyvadlem.

Půjčit si mohou karimatku, spací pytel nebo deky. Prozatím nikdo nemusí za tuto službu platit.

Službu budou zajišťovat pracovníci Českého červeného kříže. Zájemce o nocování bude mít na starosti správce, který bude připraven v kritické dny bez ohledu na to, zda je víkend nebo svátek. „Poskytneme příchozím také teplé nápoje, polévku, ve výjimečných případech i nevařené potraviny, například konzervy, pečivo,“ říká ředitelka úřadu tamního oblastního spolku Yveta Stýblová.

„V případě potřeby jim zdarma poskytneme oblečení a klienty informujeme, že mohou využít další sociální pomoc ze strany sociálních pracovníků Odboru sociálních věcí a zdravotnictví.“      Starosta Českého Krumlova Dalibor Carda k tomu dodává: „Předpokládáme, že se nám ještě podaří vylepšit prostor o sprchu a hygienické zázemí. Tento projekt považujeme za pilotní a získané zkušenosti využijeme v dalším období při plánování noclehárny.“

Služba funguje jenom v zimních měsících, aktéři předpokládají, že do března, ale jenom při mrazivém počasí, kdy teplota v noci klesne pod – 5°C podle předpovědi počasí. Místnost bude pro ty, kdo se tam uchýlí, otevřena od 20 do 8 hodin.

„Provoz služby finančně zajišťuje město Český Krumlov,“ doplnila mluvčí města Petra Nestávalová. Předpokládané náklady se pohybují kolem 55 000 korun za celé zimní období.