Jak již v pondělí 18. října psal Jindřichohradecký deník, rozčarování bezesporu zažili zejména kandidáti jindřichohradecké a třeboňské ODS.
„Tam může dojít k tomu, že jejich lídři předají post hlavy města konkurenci,“ psalo se v Deníku.

Než se ale tato spekulace naplnila, občané obou měst byli svědky poměrně dost bouřlivého povolebního vyjednávání, a to nejenom v Jindřichově Hradci a v Třeboni, ale i dalších místech.

„Nevyhráli jsme, ačkoli jsme očekávali lepší výsledek,“ reagoval den po volbách tehdejší starosta Jindřichova Hradce Karel Matoušek (ODS). Jeho strana získala v komunálních volbách šest mandátů, zatímco ČSSD dostala od voličů o dvě křesla v zastupitelstvu více.

„Výsledky voleb jsou takové, jaké jsem prognózoval, takže jsme je odhadl téměř přesně,“ reagoval na vítězství Stanislav Mrvka (ČSSD), který chtěl usednout do starostovského křesla. Pokračoval pro Deník v tom smyslu, že strana chce hlavně prosadit svůj program.

„Zatím jsou pro nás otevření všichni a budeme hledat průniky,“ pokračoval Stanislav Mrvka.

Zmíněné hledání průniků však nebylo vůbec jednoduché a povolební vyjednávání u Vajgaru nabíraly nevítaný spád vedoucí na dlouhou dobu k patovému výsledku.

Na prvním zasedání zastupitelů totiž volba starosty skončila fiaskem a s vyjednávání musela pokračovat. Až napodruhé se zastupitelé dokázali shodnout na podobě radnice a do jejího čela usedl Stanislav Mrvka.

Připravili jsme pro vás seriál, kde budou lídři radnic v jednotlivých místech hodnotit, jak se daří naplňovat volební sliby a co jim naopak klade největší překážky.

Do čela radnice u Světa se vrátil Jiří Houdek

Třeboň – U Světa loňské volby rozhodně nebyly jednoduché, neboť se na scénu po čtyřletém volebním období vrátil Jiří Houdek (KDU–ČSL), který byl ve funkci starosty dvanáct let až do roku 2006.

„Na pocity zatím nebyl čas, dostal jsem se zpátky do víru myšlenek, jak poskládat kostky dohromady, KDU–ČSL získala od roku 1990 největší počet mandátů a s předem danou stranou Občané.CZ jsme získali jedenáct mandátů,“ říkal Deníku den po volbách Jiří Houdek.

Ani jeho návrat do čela radnice nebyl přímočarý. Stížnost na výsledky voleb ve třech volebních okrscích Třeboně datum ustavujícího zastupitelstva zdržely.

Podle navrhovatelů došlo k porušení volebního zákona způsobem, který mohl ovlivnit výsledky voleb. V okrsku č. 7 prý byly voličům vydány volební lístky upravené pro kandidáty KDU-ČSL a do obálek jim byly vloženy volební letáky KDU–ČSL s návodem, jak volit lídra této kandidátky. V okrsku č. 2 údajně hlasy sčítal pouze jeden člen volební komise bez kontroly.

V okrsku č. 11 byl porušen zákaz volební agitace, protože v bezprostředním okolí volební místnosti byly vyvěšeny volební plakáty KDU-ČSL. Stěžovatel dovozoval, že nebýt uvedených porušení zákona, byl by do zastupitelstva zvolen jeho kandidát, jemuž chybělo jen 57 hlasů. Verdikt krajského soudu nakonec zamítl návrh volební strany Nezávislí na určení neplatnosti voleb v Třeboni.

Poté byl po čtyřleté přestávce na post starosty Třeboně zvolen Jiří Houdek.

Vítězná ODS u Dyje vytvořila koalici s křesťanskými demokraty a Moravany

Dačice – Ačkoli se na první pohled zdálo, že v Dačicích bude po loňských volbách do obecního zastupitelstva vše jednodušší, ani zde povolební vývoj nešel přímočaře.

Nejvíce hlasů před rokem získal tehdejší starosta Rudolf Hájek, který však od začátku volební kampaně prezentoval, že již nechce ve funkci setrvávat.

Proto byl také na kandidátní listině ODS až na 19. pozici. Přesto mu občané dali nejvíce hlasů a křížkováním ho vynesli na první příčku.
I po svém vítězství Rudolf Hájek trval na svém rozhodnutí, že zůstane pouze jako člen zastupitelstva.

„Nyní bude záležet na dalším jednání, protože potřebujeme jedenáct hlasů v našem jedenadvacetičlenném zastupitelstvu,“ sdělil den po komunálkách Deníku dnes již bývalý starosta.

Do zastupitelstva se po čtyřletém půstu vrátila i ČSSD v čele s Ludvíkem Fabešem, která posléze skončila v roli opozice.

Jednání o koalici však nebyla nijak jednoduchá, začaly pronikat informace o tom, že všichni tři kandidáti za stranu Moravané odstoupí. Což mohlo být velice nepříjemné, neboť právě oni měli s KDU–ČSL, která měla stejně hlasů, podpořit vznik koalice s pěti zastupiteli ODS. Horkým kandidátem na starostu se stal Vlastimil Štěpán (ODS). Nakonec se vzdali mandátu dva „Moravané“, a to Bohumil Tomšů a Jiří Stýblo.
Zůstal Milan Točík a postoupili Jiří Urbánek a Jiří Albrecht mladší.

Jak před rokem informoval Deník, na post místostarosty byl pak navržen KDU – ČSL Jan Bartošek. V zastupitelstvu jediný nezávislý (SNK ED) Pavel Antonů ještě navrhl na tento post Milana Točíka (Moravané), který uvedl, že je to pro něho velká pocta, ale kandidaturu nepřijal.
Na post místostarosty byl pak Jan Bartošek zvolen stejným počtem hlasů jako před tím starosta města Vlastimil Štěpán.