„Led nepřesáhl deset centimetrů, zatím je nebezpečné na to chodit, oteplit se má i o víkendu,“ posteskl si Antonín Labaj. „Nemá smysl s odhrnováním dráhy ani začínat. Ale zima ještě nekončí, tak neztrácíme naději."

Běžkaři trpí

Na Šumavě není kromě nejvyšších partií hor, jako je Březník, stopa vůbec projetá. Alespoň trochu běžkovat se dá na Frymburských loukách, je tam 10 km dlouhý okruh. „Místy sice vykuje tráva, ale na turistický výlet to stačí, otázkou je, co udělá počasím,“ referoval Martin Řezáč z Frymburka.

Frymburk pořídil novou rolbu na úpravu běžeckých stop.
VIDEO: Frymburští vyjeli na zasněžené louky s novou rolbou

Běžkaři brázdí i hladinu zamrzlého Lipno na Jestřábí v Černé v Pošumaví. Na ledě se ale stále vytvářejí nové praskliny a voda se vylévá na led, hrozí tak propadnutí. Kdo se nechce pouštět na hloubku, může jezdit podél pláže od Windy Pointu asi 700 metrů a zase zpátky.

Skiareál Lipno láká na více než 60 cm sněhu na sjezdovkách. „V pátek, nejpozději v sobotu ráno otevřeme další dvě sjezdovky, Promenádní a Pánskou,“ zve obchodní a marketingový ředitel Jiří Falout. Celý víkend lyžaře čeká i testování Rossignol Demo Tour. Vyzkoušet si můžete přes 100 párů lyží různých délek a druhů, a to od 8.30 do 15 hodin. Půjčení je zdarma, potřebovat budete doklad totožnosti.

„Potkat se můžete i s Janem Antonínem Duchoslavem alias Viki Cabadajem z filmu Sněženky a machři. Ten je součástí servisního týmu a třeba právě vám bude chystat lyže na míru,“ dodává Olga Kneiflová ze skiareálu.

Na běžky na Jestřábí v pondělí dopoledne vyrazila Eva Cieslarová. Držela se raději u břehu, na ledu jsou i velké pukliny a vylitá voda.
Led na Lipně klame, jsou v něm pukliny zalité vodou. Není to bezpečné

V sobotu návštěvníky na Lipně potěší také tři chlupatá stvoření. Lamák Otík, tradiční návštěvník Lipna, s sebou tentokrát bere další dva kamarády. Od 11 do 13 hodin je můžete potkat u Stezky korunami stromů a mezi 14. a 16. hodinou pak ve skiareálu u Foxparku.

Hochficht a Sternstein

Na Hochfichtu na rakouské straně Šumavy se lyžuje na bezmála 11 km sjezdovek, na kterých leží kolem půl metru sněhu. V provozu jsou všechny lanovky a vleky každý den od 8.30 do 16 hodin.

Na Sternsteinu bude o víkendu vládnout čeština, konají se tam Dny českého rodinného lyžování. „Každá rodina, která se předem zaregistruje, bude celý den lyžovat za velice zvýhodněnou cenu. Chceme se tím českým návštěvníkům odměnit za přízeň, protože jich na Sternstein jezdí stále víc a víc,“ řekl Andreas Eckerstorfer, jednatel skiareálu Sternstein.

Šestý reprezentační ples města Český Krumlov.
Reprezentační ples města Český Krumlov opět zazářil

Rodina (až 2 dospělí a 3 děti do 15 let) zaplatí za celý den 50 € místo běžných 132 €. K registraci zvýhodněného rodinného skipasu stačí na e-mailovou adresu sternsteincz@gmail.com poslat jméno rodiny, počet jejích členů, dále věk dětí a uvést den, na který si přejete zvýhodněný skipas rezervovat. Uzávěrka končí v pátek v 16 hodin nebo při naplnění kapacity, která je omezena.

Snowkiting na Jestřábí

Pokud se do víkendu nečekaně neoteplí, lipenský led v Černé v Pošumaví zaplaví závodníci na lyžích a snowboardech se snowkity. Zamrzlá a zasněžená hladina bude dějištěm otevřeného mistrovství České republiky v tomto adrenalinovém sportu.