„Lidé už byli skeptičtí, že by tuto historickou budovu někdo koupil, protože do její opravy bude muset případný zájemce vložit ohromné peníze,“ uvedla Zajnat Albastová z Českého Rudolce. Sama osobně prý doufá, že se památku podaří zachránit a vytvořit z ní dominantu obce, která přiláká i více turistů.

A možný budoucí majitel se našel. Je jím brněnská akciová společnost Pena Plus, která se mimo jiné zabývá také údržbou a správou nemovitostí. Ta koupila budovu i s přilehlými pozemky a rybníčkem.

Aby se stala právoplatným majitelem, zbývá ještě zapsání v katastru nemovitostí.


Podle člena představenstva této společnosti Milana Okřiny bude prvním úkolem udělat na budově základní záchranné práce.

„Chceme, aby skončilo období chátrání této perly jižních Čech, kterou pravidelně navštěvuji jako turista. Myslím, že na území České Kanady není mnoho podobných objektů, a proto mu chceme dát šanci,“ uvedl Okřina a pokračoval: „Zatím jsme na samém začátku. Celková rekonstrukce si vyžádá ohromné investice a její realizace se neobejde bez dotací. V této souvislosti očekáváme spolupráci a podporu obce, kraje i památkářů.“

Společnost zvažuje i částečné využití nynějšího, stále platného, projektu, který mimo jiné počítá s přestavbou na hotel. „S projektem chceme pracovat, lze však předpokládat určitou modifikaci, ale jaké změny v něm nastanou, to v současné době ještě říci neumím, protože s projektem se teprve seznamujeme,“ doplnil Okřina.

Jak dále zdůraznil, při rekonstrukci stavby budou úzce spolupracovat s pracovníky odboru kultury v Dačicích, se kterými se dohodnou na postupných reálných krocích, směřujících k sanaci této jedinečné památky a promyslí výhled i na další období. „Očekáváme oboustranně vstřícný přístup a dobrou spolupráci, protože záchrana malé Hluboké je naším společným cílem,“ dodal.

„S novým budoucím vlastníkem můžeme jednat až po předložení platného listu vlastnictví,“ sdělil pracovník odboru kultury a cestovního ruchu dačického městského úřadu Pavel Urban.

Podle jeho slov budou i nadále sledovat, zda vlastník plní rozhodnutí, které má zabránit dalšímu chátrání této kulturní památky. Jeho úkoly mají být završeny do konce září a v případě jejich neplnění vyvolají příslušná jednání.