Jak již Deník informoval, v prvním z nich žena (53 let) šest let klamala úřad práce, neboť pobírala příspěvek na péči o nemocnou matku. Mělo to však jeden háček, matka v květnu 2009 zemřela. Obviněná tak neoprávněně vylákala od státu 296 tisíc korun.

Druhý případ, který policie zveřejnila včera, je velmi podobný. Podle policejní mluvčí Hany Millerové žena z Jindřichohradecka poté, co v říjnu roku 2012 zemřela její matka, které byl přiznán příspěvek na péči a příspěvek na mobilitu, jako pečující osoba blízká toto úmrtí záměrně neoznámila a využila omylu Úřadu práce ČR, který dávky nadále posílal. Tím nesplnila svoji zákonem stanovenou oznamovací povinnost.

„Přinejmenším od listopadu 2012 do ledna 2014 neoprávněně přijímala na běžný účet svého manžela výplatu dávky statní sociální podpory ve výši osm tisíc korun měsíčně a příspěvek na mobilitu ve výši 400 korun měsíčně. Takto společně vylákali od úřadu práce celkem 126 tisíc korun," popsala Hana Millerová. Pokračovala, že podezřelý peníze každý měsíc vybral prostřednictvím platební karty z účtu, předal je manželce a utratili je.

„Oba podezřelí si byli vědomi skutečnosti, že úmrtím matky podezřelé nárok na poskytnutí příspěvku na péči a příspěvku na mobilitu zaniká a takto získané finanční prostředky jim nenáleží," zdůraznila Hana Millerová.

Policejní komisařka služby kriminální policie a vyšetřování ve středu sdělila manželskému páru obvinění, které si oba podezřelí převzali před započetím jejich výslechu.

V případě soudem uznané viny hrozí oběma manželům, stejně jako ženě z prvního případu, trest odnětí svobody až na pět let.
Podle ředitelky jindřichohradeckého kontaktního pracoviště úřadu práce Stanislavy Zemanové mají lidé pobírající příspěvky hlásit jakoukoli změnu do osmi dní.

„Ať už se člověk dostane do nemocnice, léčebny dlouhodobě nemocných nebo zemřel. Takových případů máme samozřejmě hodně, ale většinou se nejedná o tak vysoké částky. Většinou se s klientem spojíme a vyzveme ho, aby přeplatek vrátil. Když však přesáhne pět tisíc korun, tak již máme povinnost podat trestní oznámení na policii pro podezření ze zneužití dávek," vysvětluje Stanislava Zemanová.

Dodává, že již při přiznávání příspěvku jsou žadatelé upozorňováni na povinnost hlásit do osmi dní změny. Mají to i ve smlouvě a mohou si to najít také na internetu.

Stanislava Zemanová zdůraznila, že úřad práce má možnost ověřovat si úmrtí v evidenci obyvatel.