. Průvod, jehož hlavními aktéry byli tradičně místní baráčníci a členové divadelního souboru Jablonský, se vydal úderem jedné hodiny od Obchodní akademie na Masarykovo náměstí, kde byla první část programu, aby dál pokračoval Panskou ulicí na náměstí Míru. Zde už průvod, ve které nechyběli ani hradečtí dobrovolní hasiči, hokejisté a veslaři, očekávaly stovky lidí.

Poté co rychtář obce baráčnické Josef Šprincl dostal od starosty města Stanislava Mrvky svolení k masopustní zábavě, moderátor Vlastimil Hanuš svolal zájemce o soutěž v pojídání jitrnic a pití piva.

Pět borců pak na pódiu mělo za úkol co nejrychleji do sebe nasoukat zabijačkovou pochoutku. Jak se ukázalo, nebylo to vůbec jednoduché a jitrnice soutěžícím do krku moc neklouzala. Odměnou jim byl půllitr piva, kterým to museli zapít. Vítězem se stal velitel dobrovolných hasičů Lubomír Beran a odnesl si hlavní cenu v podobě vepřové hlavy.

Návštěvníků, kteří na hradecké náměstí přicházejí, každoročně přibývá. „Letos jsme tu poprvé a moc se nám to líbí," uvedl Jiří Kovář z Nové Bystřice, který dorazil i s manželkou a nezapomněl podotknout, že v sobotu byl průvod také v Bystřici, který si nenechali ujít.

Hlavním organizátorem masopustu bylo město. Podle slov vedoucího Kulturního domu Střelnice Radima Staňka se masopust v centru Hradce konal poprvé v roce 1994. „Největší zásluhu mají baráčníci, pak se to rozšířilo i o ochotníky a přidávají se další spolky, které se zapojují do průvodu," zmínil Radim Staněk.