Loni tady přišlo na svět hned třiadvacet chlapců se jménem Matyáš. Přitom v roce 2015 jich bylo pouze osm a umístili se tak společně s Vojtěchem, Petrem a Matějem až na desátém místě. Tehdy první Jakubové jsou nyní v oblíbenosti až třetí, když je o druhé místo připravili jejich věční soupeři Honzíkové.

Mezi dívkami žádné jméno takový boom nezaznamenalo, i když i tady ke změně v čele žebříčku četnosti došlo. Terezu a Elišku z trůnu loni sesadily Adélky, kterých se v hradecké porodnici narodilo devatenáct. Rok před tím jim patřilo místo šesté, o které se dělily s Anežkami, Luciemi a Veronikami. Pomyslnou desítku loni uzavřela jména Emma, Laura, Magdaléna, Natálie, Johana, Julie, Zora a Zuzana. Ani mezi chlapci se do první desítky nedostala žádná zcela atypická jména, ale uzavírají ji František, Samuel, Tobiáš, Jiří a Michal.

Například ale v Dačicích vedou v oblíbenosti Lukášové, Patrikové a Štěpánové. Matrikářka Markéta Šťastná ale upozornila, že spektrum jmen, z nichž rodiče vybírali a vybrali, bylo poměrně široké. „Naopak četnost opakovaných jmen je nižší, takže nejoblíbenější chlapecká jména jsou vždy jen dvakrát," upřesnila. Mezi dívčími jmény je v Dačicích na prvním místě oblíbenosti hned osm jmen. „Mají je vždy dvě děvčátka," dodala matrikářka.

Jako každý rok, tak i loni se ale v matrikách na Jindřichohradecku objevila jména pro Českou republiku netradiční. Narodil se například Joey, Elizabeth, Yasmin nebo Joshua.