LENKA NOVOTNÁ

Žaloba města Třeboň na Spolek Třeboňsko, který je vydavatelem Třeboňských novin, za uvedení nepravdivé informace v říjnovém vydání, skočila smírem. Sdělila to mluvčí třeboňské radnice Jitka Bednářová.
„Dle povinnosti soudu byly obě strany před zahájením soudního jednání vyzvány k uzavření smíru. Protistrana vše odsouhlasila a došlo k uzavření smíru, který soud schválil. Žalovaný, spolek Třeboňsko, se tak zavázal uveřejnit odpověď v přesném znění v Třeboňských novinách nejpozději do 31. ledna 2016. Zároveň musí uveřejnit text, kde se čtenářům a Městu Třeboň omlouvá za zveřejnění nepravdivého údaje," uvedla Jitka Bednářová.
Jak již Deník informoval, žaloba se týkala konkrétní části textu, kde bylo zaměněno darování části takzvané farské zahrady se směnou, k níž ve skutečnosti došlo. V případě darování se totiž jedná o převod bezúplatný, zatímco směnná smlouva je jednoznačně převod úplatný.
Po vydavateli novin město podle Jitky Bednářové žádalo uveřejnění odpovědi spojené s omluvou. „Listovní zásilka adresovaná spolku Třeboňsko, který je vydavatelem zmíněného periodika, byla ale poskytovatelem poštovních služeb vrácena s tím, že ji nelze doručit, jelikož na uvedené adrese nikdo takový nesídlí," vysvětluje.
Dodává, že sídlo vydavatele je přitom jako adresa uvedeno v tiráži Třeboňských novin i ve Spolkovém rejstříku vedeném Krajským soudem v Českých Budějovicích, u kterého je daný spolek zapsán v oddíle L, vložce 3456. „Jedinou možností, jak se v takovém případě domoci práva na odpověď dle tiskového zákona, je podání žaloby k příslušnému soudu," doplňuje, proč město Třeboň žalobu podalo.
Třeboňský opoziční zastupitel Jan Váňa (ODS), který se již na začátku kauzy obrátil na redakci Jindřichohradeckého deníku s prohlášením opozičních zastupitelů za ODS, se netajil s tím, že vydavatel periodika byl ochoten v souladu se zákonem udělat tiskovou opravu. „My jsme byli celou dobu ochotni napravit tiskovou chybu. Myslím si, že žaloba byla zcela zbytečná, stačilo komukoli z Třeboňských novin zavolat a vyřešit to. Proběhlo soudní řízení, na kterém jsme se dohodli smírem, na což jsme byli připraveni," udělal včera tečku za celou kauzou Jan Váňa.