Když David, Tomáš a Martin běhali jako malí kluci po zahajských loukách a polích, určitě ještě netušili, že se jim zem a pěstování jednou stanou osudným.

Přátelství je pojilo už od dětství a protože vydrželo, rozhodli se před rokem spolu podnikat. Vyrostli na vesnici,a tak mají blízko k hospodaření a přírodě. Zemědělstvím se zabývali hlavně jejich prarodiče, kterým dodnes pomáhají, třeba v létě se sušením sena.

Je zaujalo pěstování, konkrétně microgreens neboli mikrozelenina. Ta se konzumuje už velmi brzy po klíčení a používá se třeba ke zvýraznění chuti či k estetickým účelům. Dá se využít jako příloha i jako hlavní složka. Stává se populární a pro svou intenzivní chuť stále více oblíbenější mezi kuchaři, kteří vymýšlejí nové způsoby, jak ji využívat. Obsahuje totiž plno vitamínů, antioxidantů a dalších tělu prospěšných látek. Tomáš Kazík, David Brašnička a Martin Maňhal se rozhodli mikrozeleninu pěstovat a jsou hlavní aktéři, kteří stojí za Zahrádkou blahobytu.

„Na políčku za barákem už si delší dobu pěstujeme bylinky a rozhodli jsme se to zkusit, protože tady mikrozelenina až tak rozšířená není. Myšlenka propojení pěstitelství s moderní dobou nám přišla hodně zajímavá. Bydlíme na kraji vesnice a máme k dispozici pozemky, na kterých se dá hospodařit,“ říká Tomáš. Když si o mikrozelenině zjistili potřebné informace, opatřili si klíčící misky a prostor, začalo samotné pěstování.

Kvetoucí třešně ve Lhenicích u Netolic.
Lheničtí ovocnáři se nenudí ani v zimě, do sadu musejí denně

Často se jich lidé ptají, jak pěstovat správně, aby rostlinky vypadaly tak krásně, jako ty jejich. Ale vzhledem k tomu, že projektu věnovali hodně času, úsilí a financí, své know how jen tak neprozrazují. „Myšlenka na Zahrádku blahobytu vznikla více než před rokem a s vervou sobě vlastní jsme se do toho pěkně vrhli. Každý projekt potřebuje na správný vývoj nějaký čas. Tak to bylo i u nás. Původně jsme hodně oslovovali a spolupracovali s restauracemi a zájem byl velký, což nás mile překvapilo,“ uvádí Martin. „Bohužel nám to covidová doba překazila a v říjnu pro nás přišel tvrdý lockdown,“ dodává Tomáš.

Když se restaurace zavřely, začali své úsilí směřovat na jednotlivé odběratele. Zájem je velký a v současné době mají dvě výdejní místa, jedno v budějovickém bistru Cobliha a druhé v Dívčicích. „Cobliha byla jednou z prvních restaurací, se kterou jsme začali spolupracovat a moc si vážíme, že nám vlastně takhle pomáhají. Pamatuji si, jak jsme tam přišli poprvé, docela nervózní. Když nám řekli, že se jim to moc líbí a berou, bylo to skvělé,“ vysvětluje David. Zahrádka spolupracuje i s místními farmáři.

Rozvoz mikrozeleniny čítá kolem stovky objednávek, pomáhají i externisté. Nejen s rozvozem, ale také s dalšími věcmi, které jsou pro plynulý chod Zahrádky blahobytu nezbytné. Bez nich by to prý nešlo. S příchodem teplého počasí se také začali zúčastňovat trhů, soustředí se na krámky se zdravou výživou a plánují oslovit mateřské a základní školy. V nabídce mají dvanáct druhů rostlin a sem tam si zkusí nějakou „šmakuládu“, jak říkají, třeba krvavý šťovík. Favoritem je hrášek.

„Momentálně nás nabíjí, když potkáváme spokojené zákazníky, čteme kladné ohlasy. Těší nás, že se jim líbí nejen estetická stránka, ale oceňují jedinečnou chuť mikrozeleniny. Určitě neusneme na vavřínech, máme spoustu plánů a pevně věříme, že se nám bude dařit,“ uzavírá Martin Maňhal.