Pobyt v Argentině (Córdoba a Mendoza) jsme přerušili odjezdem do Chile. Ale tam jsem slíbila, že se ještě vrátíme. Z Velikonočních ostrovů jsme letěli do Santiago de Chile a odtud, za pár hodin, do BUENOS AIRES. Tady budeme až do 28. 3.,kdy odlétáme do Ohňové země a Patagonie.

Když byl Pepa před 20 lety v Argentině na již zmiňovaném sochařském sympoziu, v B. A. se mu tak moc líbilo, že jsme se rozhodli tady pobýt delší dobu a město dokonale poznat.

A to je důvod, proč je třeba rozdělit psaní na několik částí.

Dnes tedy část 1.

BUENOS AIRES (česky Dobrý vítr) je hlavním městem Argentiny. Se svými téměř 3 miliony obyvatel i městem největším. Celá aglomerace má ovšem kolem 13 milionů obyvatel. Rozkládá se na břehu Río de la Plata. To je estuárovité (nálevkovité) ústí dvou velkých řek - Paraná a Uruguay. Na obou protilehlých březích tohoto ústí leží Buenos Aires (Argentina) a Montevideo (Uruguay). Mezi oběma městy je osobní lodní doprava.

Buenos Aires je městem, kde čilý ruch neutichne ani v noci. My to máme, takříkajíc, z první ruky. Pod balkonem pokoje je zastávka autobusu, auta jezdí neustále. Spíme s vosky v uších.

Bydlíme v Hotelu Parada, který je opravdu parádní. Zvenku zcela nevýrazný, ale uvnitř zajímavý. Je zde patio, které sahá do výšky 4 pater. Před naším pokojem je fontána s tekoucí vodou, vedle ní stojí starý vůz, do kterého se zapřahali koně. Teď slouží jako obrovský květináč. Stěny pomalovány motivy tanečníků tanga.

Chtěli byste se podívat na Velikonoční ostrov? Nahlédněte alespoň očima Mileny Andrle.
Milena a Josef Andrle: Cesta po jižní polokouli (13) - Velikonoční ostrov

TANGO, to je pro Argentince pojem stejný jako pro Čecha polka. Argentinské tango je ojedinělým tancem. Je to hudební a taneční styl, který vznikl koncem 19. století právě v oblasti Río de la Plata, čili v Buenos Aires. Typickým hudebním nástrojem pro argentinské tango je BANDONEON. Je to druh knoflíkové harmoniky. Nejslavnější bandoneonista všech dob Ástor Piazzolla, který žil v B. A., vytvořil pro tango nový styl zvaný tango nuevo.

Když se zatouláte do čtvrti La Boca, setkáte se s tangem u každé restaurace. Tančí se venku na chodníku a dokonce, chcete-li, za poplatek můžete tančit i vy. My to raději nezkoušeli.

La Boca je dělnická čtvrť, která se rozkládá podél starého přístavu u boca (ústí) řeky. Vystavěli ji italští imigranti z Janova. A když jsme v “Itálii“, tak si dáváme naprosto úžasné cappuccino v naprosto úžasné kavárně.

Turistický průvodce uvádí, že je to jedna z nejchudších čtvrtí, a nedoporučuje odchylovat se od turistické trasy. Je fakt, že jsem se tam moc dobře necítila. Je to takové město ve městě. Čím je ale La Boca typická, je barevné Caminito. Je to krátká pěší zóna, ve které jsou domky z vlnitého plechu barevně pomalované. Je to veselé a některé vyvolají i úsměv.

Barevný život uměleckého města sevřeného horami představují cestovatelé na svých snímcích.
Milena a Josef Andrle: Cesta po jižní polokouli (12) - Chile

Další, čím je La Boca známá, je fotbalový klub CA Boca Juniors. Byl založen 5 italskými přistěhovalci v roce 1905. Je to totiž nejslavnější argentinský fotbalový klub. V den, kdy jsme v La Boce byli, se zrovna hrál zápas. Stadion má název La Bombonera a má kapacitu 50 053 diváků. Už brzo odpoledne se začali scházet fanoušci, policie nastavěla zátarasy a my se odtud co nejrychleji pakovali pryč.

Asi nejznámější ulicí v B. A. je Av 9 de Julio. Je to superširoká tepna, jejíž součástí je nejvýraznější symbol města OBELISCO. Je 67 m vysoký a byl vztyčen v roce 1936. Je neustále v obležení turistů, kteří se s ním musí vyfotit. I my se museli.

Další nepřehlédnutelnou stavbou B. A. je CASA ROSADA (Růžový dům) je oficiální rezidence a sídlo úřadu prezidenta Argentiny. Budova byla kompletně dostavěna v roce 1890. Růžovou barvu má z jednoduchého důvodu. Aby se zmírnilo politické napětí mezi dvěma opozičními stranami, nechal tehdejší prezident D. F. Sarmiento smíchat jejich barvy - bílou a červenou. A vznikla růžová.

Snímky z cest Argentinou.
Milena a Josef Andrle: Cesta po jižní polokouli (11) - Argentina

Každou sobotu a neděli se zde dělají komentované prohlídky. Dokonce zdarma. Musíte se objednat na určitou hodinu výhradně přes internet, donést vytištěné potvrzení a doložit spolu s dokladem totožnosti. Vše jsme, ke spokojenosti kontroly, měli a na prohlídku šli. K popisu se ale vrátím v dalším článku.

Buenos Aires je městem kultury. Divadla, kina, kavárny, taneční scény. I my jdeme na muzikál NĚKDO TO RÁD HORKÉ. Je to sice ve španělštině, ale protože děj dost podrobně známe, nebyl s porozuměním žádný problém. Ještě máme zakoupené vstupenky do “národního divadla“ TEATRO COLON na operu. No, a aby náš pobyt ve městě tanga byl kulturně zcela naplněn, jdeme 25. 3. na TANGO SHOW do kabaretu PIAZZOLLATANGO.

Tak si myslím, že pro první seznámení se s Buenos Aires jsem vám toho naservírovala až kam. Pokud vydržíte do příště, můžete si přečíst pokračování.

Milena Andrle