„Bylo velice těžké srovnávat úspěchy ze soutěží, které loni proběhly, s činy a tvorbou, za kterou není udělen žádný diplom nebo výsledková listina,“ říká Hana Korčáková z pořádajícího domu dětí. Komise se proto rozhodla, že ocenění formou diplomu a knižní poukázky získává každý žák nebo student nominovaný školou.

Komise navíc vybrala devět hlavních ocenění. Jsou to především studenti a žáci, kteří se po delší dobu dobrovolně zapojili do pomoci ve zdravotních a sociálních zařízeních kraje nebo vytvořili něco zvláštního.

Dnes představujeme další tři oceněné.

Michal Lískovec

Jeden z oceněných Michal Lískovec.Zdroj: Deník

* 17 let, SŠ a VOŠ cestovního ruchu České Budějovice
* Pomoc na covidové jednotce v budějovické nemocnici

Odmala se snažím být aktivní, jezdím na kole, potápím se,v létě pomáhám na parníku nebo v kuchyni restaurace. Nedovedu jen tak sedět a nic nedělat.

Do nemocnice docházím od prosince jako dobrovolník. Jelikož mám distanční výuku, mám tedy i více času. Místo toho, abych seděl u počítače nebo sledoval média, kde ukazují zdravotníky na pokraji sil, tak si myslím, že mohu alespoň trochu pomoci s doplňováním materiálu nebo jinými pomocnými pracemi. Ty můžou zdravotníky zdržovat od jejich práce, které mají opravdu dost…Ze začátku to byly spíše jednoduché úkoly typu „přines“ nebo „odnes“, později i úkoly náročnější, například o víkendech při testování.

Ta zkušenost mi dala úplně jiný pohled na situaci, než jak je podávána v médiích. Vidím kolem sebe vyčerpané zdravotníky, kteří zůstávají v nemocnici i přes pracovní dobu. Jsem rád, že se mohu setkat s lidmi, kteří zachraňují lidské životy, popovídat si s nimi nebo jim třeba i zlepšit náladu.

I když nejsem zdravotník, mohu být užitečný, „vzali mě“, baví se se mnou jako rovný s rovným a myslím, že si mojí práce váží. I když je jen pomocná.

Mezi oceněné Mimořádné talenty Jihočeského kraje patří Viktorie Veverková.
Mimořádný Talent kraje 2020: Představujeme první dvě oceněné studentky

Julie Moravcová

Jedna z oceněných Julie Moravcová.Zdroj: Deník

* 17 let, Gymnázium Vítězslava Nováka J. Hradec
* Pomoc v Domově seniorů v J. Hradci, pomoc v ordinaci lékaře

Pomáhat jsem začala v první vlně pandemie loni v březnu. Začala jsem nakupováním potravin nebo léků pro naši sousedku, která souhlasila s mou nabídkou drobné pomoci. Myslím, že jsme se i díky tomu spřátelily a nyní za ní pravidelně docházím. Povídáme sio tom, co se děje nového, jak se jí daří, aktuálně jsme také vyřizovaly registraci k očkování. Nejvíc mě těší vidět, že paní má z mé návštěvy radost.

V listopadu 2020 se mi naskytla příležitost pomáhat v ordinaci praktického lékaře. Hromadili se pacienti, kteří volali kvůli neschopenkám souvisejících s covidem-19, kvůli karanténě a podobně. Bylo jich denně hodně. Pacienty jsem třídila podle toho, kdo měl jaké potíže, aby poté šlo veškeré vyřizování co nejrychleji. Bavilo mě to a zároveň jsem měla pocit, že dělám něco užitečného.

Tereza Macholdová

Jedna z oceněných Tereza Macholdová.Zdroj: Deník

* 18 let, Táborské soukromé gymnázium a ZŠ
* 3. místo ve středoškolské odborné činnosti za práci „Vliv chladné vody na lidské tělo“ a 3. místo na mistrovství světa v zimním plavání 2020 v Bledu

K plavání mě přivedli rodiče. Navštěvovala jsem táborský oddíl akvabel a potom oddíl závodního plavání. Teď trénuji sama. Na zimním plavání mě baví překonávání hranic komfortní zóny. Našla jsem díky němu partu skvělých lidí, navíc posiluje imunitu. Mým cílem je dostat se příští rok na lékařskou fakultu a úspěšně ji vystudovat.