Jezuitská kolej dýchá na své návštěvníky dávnou historií. Její prostory obývali jezuité, gymnazisté i vojáci. Dnes zde sídlí Muzeum fotografie a moderních obrazových médií a kavárna.
V letech 1595 – 1605 nechal jezuitskou kolej v Jindřichově Hradci postavit Adam II. z Hradce a jeho manželka Kateřina z Montfortu. Právě kvůli ní povolal roku 1594 do města jezuity. Těm nechal postavit dva mohutné objekty, a to kolej a seminář.Výběr místa byl předem promyšlený a stavělo se s až neuvěřitelnou rychlostí. Po šesti dnech, tedy 20. ledna 1594, přistoupil Adam II. s manželkou a jezuity k podepsání zakládací listiny.

Minulost patřila jezuitům a vojákům

V roce 1773 však došlo ke zrušení jezuitského řádu, proto byla jezuitská kolej rozpuštěna. I přesto jezuité ve městě zůstali. Domnívali se totiž, že budou učit na gymnáziu. O šest let později se z koleje stala kasárna, kde byl ubytován granátnický prapor. Po odchodu vojenské posádky v 90. letech začala postupná rekonstrukce celého prostoru.

jezuité
Tovaryšstvo Ježíšovo založil 15. srpna 1534 Ignác z Loyoly a členové se nazývali jezuité  a stali se jedním z nejvlivnějších řádů na světě.
Do Prahy přišli první jezuité v dubnu roku 1556, postupně byly zakládány jezuitské koleje v Českém Krumlově, Jindřichově Hradci, Chomutově, Kladsku, Olomouci, Brně a Opavě.
21. července roku 1773 byla podepsána bula, která jezuitský řád zrušila,  ale v roce 1814 jej papež Pius VII. obnovil.
V současné době má řád přibližně 20 200 členů. Jeho činnost se soustřeďuje zejména na pastorační a misijní činnost a na oblast vědy a vzdělávání.
V České republice působí Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, která zde provozuje 8 domů.


V minulosti zde také fungovalo gymnázium podle italského vzoru. Uvádí se, že zde studovalo 200 až 250 žáků ročně. Dokonce ani nestačily učební prostory, a proto se v roce 1664 musely zakoupit další dva přiléhající domy. Jezuitské školství bylo bezplatné a využívali ho lidé ze všech sociálních skupin. Chodbami za dvě stě let působení jezuitského gymnázia prošlo mnoho vysoce postavených osobností.
V letech 2003 – 2006 začal akademický malíř Tomáš Švéda postupně odkrývat nástěnné malby v prostorách koleje. Můžeme je zařadit k nejranějším uměleckým památkám z období jezuitského působení v českých zemích. Akademický malíř při restaurování objevil pod osmačtyřiceti novodobějšími nátěry dvě základní vrstvy původní malby. Ty se dochovaly ve dvou místnostech západního a jedné jižního křídla.
Za jednu z nejkrásnějších místností se považuje refektář v západním křídle. Výzdoba je provedena kombinovanou technikou fresco-secco. Freska je apoteózou řádu a hlavních fundátorů a příznivců koleje opěvovaných andělským sborem a doprovázených alegoriemi čtyř kardinálních ctností. Ty zpodobňují ženské postavy v kruhových medailonech v malovaných výklencích tribuny. Ostatní výzdoba se omezuje na postavy andělů – dvou andělů a dvou pěvců. Na klenebních výklencích jsou mohutné erby zakladatelů a hlavních mecenášů. Hradecké erby zastupují Adama II., Jáchyma Oldřicha a Lucii Otýlii z Hradce. Návštěvníci spatří i slavatovsko-hradecký erb nebo spojení znaků Kateřiny z Montfortu a Marie z Hohenzollernu. Čtveřici uzavírá řádový znak jezuitů.
Dnes zde sídlí Muzeum fotografie a moderních obrazových médií. Tam lákají turisty a zájemce na řadu výstav. V současnosti je k vidění třeba výstava Filmové století Bohumila Hrabala nebo fotografické obrazy Moniky Abbot – Dočasné formy.
Kromě toho zde už tři roky funguje kavárna Foto Café. Provozní Janu Závodskou tenkrát oslovila předešlá majitelka, která si přála kavárnu v historických prostorách zachovat. „Chodí sem návštěvníci muzea a turisté. Hradečáci o nás skoro neví a možná se jim to zdá daleko," říká majitelka. Prostory jsou stylové a příjemné. Často zde Jana Závodská pořádá vernisáže, autorská čtení nebo besedy. „Snažím se pomáhat nejen mladým a začínajícím umělcům, ať už malířům nebo třeba fotografům. V kavárně vystavuji jejich díla. Určitě to patří k našemu prostředí," pokračuje. Nyní zde visí fotografie jindřichohradeckého umělce, studenta místního gymnázia, Jana Olivy.
Hned vedle v místnosti organizuje koncerty, semináře, besedy a konference. „Zájemci si mohou prostor sami pronajmout pro své účely anebo je využívám sama. Pravidelně totiž na podzim pořádám cyklus přednášek Science- Café zaměřených na vědecké téma. Jezdím sem přednášející z Prahy, Třeboně, Českých Budějovic a vždy moc chválí místo," vysvětluje Jana Závodská, která si prostředí, ve kterém pracuje, chválí. Jak sama říká, málokomu se poštěstí, aby měl v práci pocit odpočinku.
Zákazníci nemusí při popíjení kávy nebo vína sedět uvnitř, ale mohou se posadit i na nádvoří s kašnou. Ta v lidech podle majitelky vyvolává příjemné pocity. „Výhodou tady je, že nenarazíte na žádná auta a hlučící lidi. Opravdu mě mrzí, že Hradečáci chodí málo a často jen na akce. Tím mám na mysli třeba autorská čtení, besedy a autogramiády spisovatelů. Právě o ně se stará knihkupkyně Lenka Průchová," říká provozní. Ta vzpomíná také na natáčení maturitního videa gymnazistů. „Nedivím se, že chtěli toto prostředí využít. Na člověka tady dýchá určitá atmosféra. Když se studenti navíc převlékli do dobových kostýmů, připadala jsem si jako v dávné době," popisuje.

Kolej má stále  své kouzlo

Někdy zde ale i zažívá zvláštní chvíle. Například, když se zničehonic otevřou dveře a nikdo nevstoupí. V takovém momentu provozovatelku kavárny zamrazí.
Jak popisuje také pokladní Muzea fotografie a moderních obrazových médií Ivana Paarová, lidé jsou z prostředí nadšeni. „Navíc jsou nadšeni z toho, že tady takové muzeum funguje. Už máme i stálé návštěvníky, kteří sem chodí pravidelně, i přestože nejsou místní. Milé jsou i návštěvy rodáků. Často se nám stává, že se diví, co se tady vybudovalo. Pamatují si totiž jen bývalé vojenské prostory," říká Ivana Paarová.

jezuitská kolej v Jindřichově Hradci
Byla postavena v letech 1595-1605 nákladem Adama II. z Hradce a jeho manželky Kateřiny z Montfortu. Na hradbách bylo zbouráno přes 20 domů a na jejich místě vznikly dva mohutné objekty určené jezuitům – kolej a později protější seminář. Stavitelem byl Martinem Vlachem.
Po zrušení řádu v roce 1773 byla kolej vystěhována a v letech 1776 až 1779 pod vedením pražského stavitele Filipa Hegera přebudována pro vojenské účely. Po dokončení přestavby se do budov nastěhoval 3. dělostřelecký pluk. Od této chvíle až do roku 1995 sloužila kolej armádním potřebám.
Jako první byla zrenovována kaple sv. Maří Magdaleny. Z koleje pak vzniklo Muzeum fotografie  a moderních obrazových médií. K nejrozsáhlejšímu nálezu došlo při průzkumu mohutné klenby a stěn v refektáři.


Dnes prostory bývalé jezuitské koleje slouží hlavně pro účely muzea, tedy k výstavním činnostem, pořádání fotografických workshopů. „Kromě toho je zde digitalizační místnost, administrativní prostory, přednáškový sál pro různá školení a studovna. Prostory Rajského dvora, což je nádvoří uprostřed, slouží k pořádání koncertů. Přes léto se zde konají každou středu večer," popisuje tisková mluvčí města Karolína Průšová. Místnost zvaná refektář s malovaným stropem se využívá ke slavnostním příležitostem jako je vítání občánků, svatby, slavnostní přijetí starostou nebo  předávání ocenění.

Lucie Schmiedová