Netradičně pojalo Museum Fotoateliér Seidel víkendové Dny evropského dědictví, během nichž se pro zájemce otevírají rozmanité památkové objekty. Děti tu spatřily, jak se vyrábějí dřevěné staročeské hračky a mohly se do výroby také zapojit. K tomu zhlédly film o rodině Seidlových, hračkách na jejich fotografiích, ale i o tom, co výrobě hraček předcházelo a předchází – to znamená od poražení stromu až po jeho dopravení na místo zpracování, což byla cesta velmi složitá a nebezpečná.

Mistr řezbář Jiří Drhovský se věnuje výrobě dřevěných hraček již čtyřicet let. Pod jeho rukama vznikly koníci, koníci na kolečkách i se žebřiňáčky, malí koníci houpací i s vojákem na zádech, různé panenky a panáčci, pasáčci s ovečkami, čertíci a podobně. Za svou práci a zachování tradice obdržel mnohá ocenění.

Vyřezávat ze dřeva jste zřejmě začal velmi brzy?

Původně jsem dřevomodelář. Vyučil jsem se v českobudějovické Škodovce, kde jsem pracoval jako modelář. Pak jsem dělal řezbařinu jako koníčka. Sháněl jsem na dřevěné výrobky odbyt, až jsem někdy v 70. letech našel kontakt na Ústředí lidové umělecké výroby (ÚLUV), kde vyhrabávali z popela zanikající řemesla. Spojili mě s Václavem Kantorem na Šumavě ve Vlkonicích na Prachaticku, jehož rodina po několik generací vyráběla pošumavské dřevěné hračky. Ta výroba však končila, tak jsem to převzal. A pak jsem k těm tradičním vlkonickým přidal i další hračky. Už si takto hraji 40 let.

Grand Prix Kaplice v sobotu odpoledne ovládla centrum města.
Grand Prix Kaplice nezklamala. Podívejte se na ty nádherné veterány

Vaší parketou je zřejmě i truhlařina?

Truhlařina a modelářství jsou si blízké, vše se musí udělat ze dřeva. Nedělali jsme pořád jenom hračky, zabývali jsme se i truhlářstvím, takže to byla pestrá práce. I proto, že je těch hraček spousta druhů. Teď v důchodu už jsem si nechal jenom ty hračky. Je mi 72 let.

Vymýšlíte si i své hračky?

Ano, mám i své návrhy. Třeba stavebnici, vlak, nábyteček pro panenky, betlém. Děláme betlém příbramský z figurek, které se vyráběly na Příbramsku. Přidělali jsme k nim Svatou rodinu a teď každý rok přidáváme nové a nové figurky. Nutí nás k tomu lidé, kteří chtějí pořád nové věci a po novinkách se ptají. Dělám je spolu se ženou Marií, která figurky maluje. (Její precizní malování a modelování vtisklo hračkám novou kvalitu. Pozn. red.) Děláme také betlém jednoduchý soustružený.

South Bohemia Classic 2022 v Českém Krumlově.
South Bohemia Classic 2022: Veteráni v Českém Krumlově

Je o dřevěné hračky pořád zájem?

Zájem je pořád. Znám spoustu případů, kdy ta hračka slouží už druhou generaci, to se vám s těmi plastovými nepovede. Dřevěné hračky jsou bytelné a děti k nim mají tvůrčí vztah. Hračky vyrábím hlavně ze smrku – na Šumavě se dělalo ze smrku hodně. Pak soustružené věci z olše, z javoru, buku, ale hlavní je ten smrk. Lípa se sice řeže dobře, ale ta je na hračky měkká, málo pevná.

Řezbář Jiří Drhovský

Výrobě hraček se profesionálně věnuje od roku 1976. Vyučil se řezbářem – modelářem a své středoškolské vzdělání si doplnil na gymnáziu. Za špičkovou úroveň práce mu byl v roce 2001udělen prestižní titul MK ČR Nositel tradice lidových řemesel a v roce 2012 obdržel poprvé udělovanou Cenu hejtmana Jihočeského kraje za rozvoj a lidových tradic regionu. Svou prací ovlivnil i svého syna Jiřího, který pokračuje v rodinné řezbářské tradici a vyřezává nádherné loutky.