V Dačicích tato služba funguje od července. „Abychom ji dostali co nejvíc do povědomí veřejnosti, máme zpracované informační listy, které jsou k dispozici v infocentru," řekla vedoucí dačického odboru kultury a cestovního ruchu Naděžda Mastná. Aplikace, kterou si můžete v Dačicích vyzkoušet, mimo jiné rozpozná, kde se uživatel nachází a nabídne informace o turistických zajímavostech. „Město dostalo řadu nabídek na provozování této služby, ale vybrána byla nakonec firma, která již dodává redakční systém webových stránek. Obě služby spolu v podstatě souvisí. Do mobilního průvodce se totiž natahují například mapová data a aktuality, které si sami zadáváme, a tudíž ručíme za jejich správnost," vysvětlila Naděžda Mastná.

Naproti tomu v Jindřichově Hradci ani v Třeboni tuto možnost turisté zatím nemají. Podle informací jindřichohradecké tiskové mluvčí Karolíny Průšové se ale město bude snažit získat nějakou dotaci. „Poměrnou částku bychom pak rádi zahrnuli do rozpočtu na příští rok. Lidé se po této možnosti navíc ptají, " dodala mluvčí.

Ani v lázeňském městě mobilního průvodce zatím nemají. „Pořídit jsme ho chtěli, ale bohužel jsme nedostali patřičnou dotaci. Bez ní to nepůjde," uvedla Jana Vítková, která má na starosti realizaci projektů na Městském úřadu Třeboň.

co průvodce umí

ukáže zajímavá místa, pomocí GPS a mapových podkladů usnadňuje orientaci v terénu

rozpozná, kde se uživatel právě nachází a předkládá místně a tematicky vhodné informace

poskytuje informace o turistických zajímavostech v textové, obrazové a hlasové podobě ve čtyřech jazycích (česky, polsky, anglicky, německy)

Petra Jouzová