O víkendu vyzkoušeli, jak se jede pětadvacetihodinovka.

„Pokud mám dobré informace, tak jsme zatím jediní na světě, kdo se o něco takového pokusil. Napadlo nás, že to zkusíme při příležitosti oslavy 25. výročí obnovení činnosti naší pionýrské skupiny," vysvětlil její vedoucí a zároveň hlavní organizátor akce Dušan Pěchota.

Soutěž, v níž se utkalo sedm pětičlenných týmů nejen z Jindřichova Hradce, ale i z Prahy, Zábřehu a Rakovníka, začala v sobotu v 11 hodin. „Tým má jednoho mechanika a čtyři řidiče, kteří se mohou libovolně střídat. O vítězi rozhodne počet ujetých kol," vysvětlil.

Mezi piloty ale zdaleka nejsou jen dospělí. Naopak. „Chceme dětem ukázat, že tohle nejsou jen hračky, ale plně funkční zmenšeniny skutečných aut. Chceme je naučit něco o elektronice a mechanice," říká jeden z jindřichohradeckých soutěžících Stanislav Švob. V jeho týmu je i čtrnáctiletý Kryštof Pešek. „Jezdím teprve od léta, ale hrozně mě to baví," usmívá se a odchází na dráhu v areálu jindřichohradeckého dětského dopravního hřiště, kde bude v příštích pětadvaceti hodinách kroužit sedm modelů aut. „Jsou to zmenšeniny jedna ku deseti, kopie amerických pouštních trucků," objasnil Stanislav Švob. Jen pro představu, takové skutečné auto má kolo o průměru přes jeden metr.

Kdo by si ale myslel, že tato záliba je čistě mužskou záležitostí, spletl by se. „Těmhle autům se věnuji asi pět let, ale už jsem jezdila i na jiných," říká dvanáctiletá Kateřina Pěchotová. „Baví mě to a chtěla bych se dostat někam výš. Ale myslím, že tady nejlepší nejsem," krčí rameny.

Přestože se závod neobešel bez drobných karambolů a závad na vozidlech a ani počasí nebylo k závodníkům právě shovívavé, v neděli v poledne mohl být vyhlášen vítězný tým. Domácím se sice zvítězit nepodařilo, ale o úspěchu akce nelze pochybovat. „Vítězové ujeli se svým modelem 2048 kol po 170 metrech. Jezdilo se opravdu celou noc, jinak by se tolik kol zvládnout nedalo," oznámil Dušan Pěchota.

Jestli bude mít pětadvacetihodinovka pokračování i příští rok, to se zatím neví. „Nevěděli jsme, jak to bude náročné, ale uvidíme," nechává vše otevřené hlavní organizátor.

Petra Jouzová