Vzhledem k vysokým teplotám rozkládající se tělo začalo značně zapáchat a lidé si stěžovali. Volali i na linku 112.

Případem se na základě oznámení začala zabývat městské policie. Jak uvedl vrchní strážník Luboš Müller, informaci o mrtvé srně přijali minulý pátek před půlnocí. „Vzhledem k tomu, že sražená srna ležela na kraji města v blízkosti dalších honiteb, strážník vykonávající stálou službu postupně kontaktoval myslivecké hospodáře třech sdružení s žádostí o odstranění sražené srny. Od nich se ale vždy dozvěděl, že již mrtvá srna neleží v jejich honitbě a proto jí neodstraní z důvodu a pro obavy, že by porušili myslivecké právo," popsal začátek anabáze připomínající pohádku, jak šla slepička kohoutkovi pro vodu.

Strážníci proto kontaktovali funkcionáře okresního mysliveckého spolku s žádostí o určení místní příslušnosti a sdělení, kterému mysliveckému sdružení tedy náleží povinnost srnu odstranit ze sousedního nehonebního pozemku, neboť vlivem horkého srpnového počasí se po okolí začal šířit nepříjemný zápach rozkládajícího se zvířete.

Strážník na stálé službě pak opětovně vyrozuměl mysliveckého hospodáře honitby Dolina Otín a vyzval ho, aby srnu odstranil. Vzhledem k tomu, že přes daný příslib tak podle Luboše Müllera myslivecký funkcionář nekonal, po čtyřech dnech od nahlášené události, tedy v úterý večer, a s přihlédnutím k počtu stížností na šířící se zápach, strážníci požádali pracovníky Služeb města Jindřichův Hradec, aby mrtvé zvíře odvezli. Odklizení a odvoz potvrdil i ředitel Služeb města Ivo Ježek.

„Nečinnosti mysliveckého hospodáře jsme zadokumentoval a pro porušení zákonné povinnosti paragrafu 43 mysliveckého zákona byl delikt postoupen ke správnímu řízení," doplnil Luboš Müller.

Odbor životního prostředí tak vedle sankce bude rozhodovat také o požadavku města Jindřichův Hradec na proplacení vzniklých nákladů spojených s odvozem a odbornou likvidací kadaveru srny.

Hospodář dotčeného mysliveckého sdružení Josef Šlajchrt se brání tím, že příkop již není honitba. „Bylo to na nehonebním pozemku, který nespravujeme," sdělil včera Deníku.

Pokračoval v tom smyslu, že hranicí honiteb otínské a hradecké byla silnice Brno – České Budějovice. „Po oznámení strážníků, že je to u OMV, jsem tam poslal chlapy. Ti ale v příkopu ani na jedné straně nic nenašli a tak mysleli, že to již někdo odklidil. Srna však ležela o kus dál a začala zapáchat," zmínil otínských myslivců Josef Šlajchrt.

Myslivecký zákon v paragrafu 43 o dohledávce zvěře ale hovoří o tom, že uhynulá zvěř na nehonebním pozemku náleží uživateli nejbližší honitby, který je povinen postupovat podle veterinárních předpisů při její likvidaci.