Jak říká spoluprovozovatel muzea Milan Vocílka, před válkou byly Čechy vyspělou zemí a ze zhruba osmi stovek vyrobených bugatek se jich stovka vyvezla k nám. Provozovateli muzea, které vzniklo v budově zrušené základní školy, jsou Milan Vocílka a Pavel Soukup.

„Návštěvníci zde najdou především méně známé fotografie bugatek, které jsou ze soukromých alb. Jsou zde i snímky různě upravených vozů, jako například se škodovkovým motorem," přibližuje kuriózní fotografie Milan Vocílka.

Dnes se v muzeu nachází na 72 historických motorek, 45 kol a řada dalších dobových doplňků.
„Je to hodně dotovaný koníček a bez podpory a pochopení rodiny by to nešlo," přiznává Milan Vocílka s tím, že něco pochází z jeho sbírky a další exponáty jsou od kamarádů. Jeho kolega Pavel Soukup zde vystavuje celou expozici strojů s motorem značky Sachs, která je označována za největší sbírku ve světě.

A jak se na sběratelskou vášeň dívají příslušníci rodiny obou nadšenců? Začali ho více méně sdílet také. „Když jsme vymýšleli Hujerovu stezku, což je jedna z expozic, tak byly zrovna Vánoce, u nás se pořád dokola pouštěl film Marečku, podejte mi pero a manžel stopoval čas. Prostě žádné pohádky," vzpomenula Hana Vocílková.

Zapojený je například i syn Ondřej, který o prázdninách v muzeu motokol provádí .
Muzeu fandí také starostka Horní Radouně Jaroslava Šelepová, neboť chátrající objekt školy dostal využití a do obce zajíždějí turisté.