Na místo nehody díky včasným informacím a dobré místní znalosti dorazili jako první. K mimořádné události vyjížděli posléze i zdravotní záchranáři a policie. Vážně zraněný jednasedmdesátiletý muž byl převezen sanitou na letiště do Soběslavi, kde jej vyzvedl vrtulník a přepravil ho na anesteziologicko-resuscitační oddělení v krajské nemocnici.

Zpráva přímo z vlaku

Jak informoval mluvčí táborských strážníků Pavel Šimek, o události dostala zprávu městská policie od výpravčího vlaku Českých drah. „Podle něj měla v prostoru nástupiště zastávky Čápův Dvůr ležet osoba,“ sdělil s tím, že toto oznámení okamžitě vyjela krátce po poledni prověřit hlídka.

Vzhledem k tomu, že zasahující hlídka neměla dostatek informací o přesném místě výskytu osoby, musela prohledat celý úsek železniční zastávky. „Strážníci tam byli první, muž měl ležet na nástupišti. Spatřit ho tam měl strojvedoucí projíždějícího vlaku, který nebyl schopný určit, zda je zraněný nebo opilý,“ upřesnil Pavel Šimek.

Srážka vlaku s chodcem v Táboře zastavila provoz na trati. Na místě zasahovali záchranáři, vážně zraněného muže transportoval vrtulník do českobudějovické nemocnice.
Chodce v Táboře srazil vlak, muž je vážně zraněný

Ležel v kolejišti

Na nástupišti hlídka muže nenalezla, proto strážníci propátrávali okolí a nalezli jej až na druhém konci nástupiště, v kolejišti. „Až na jejím konci se jim po delším pátrání podařilo v kolejišti nalézt nehybně ležícího muže se zraněním končetiny. Vzhledem k masivnímu krvácení museli provést zaškrcení levé dolní končetiny nad kolenem, což provedli improvizovaně jedním z obvazů lékárničky, která patří k nadstandardní výbavě služebního vozidla,“ popsal životzachraňující zásah.

Strážníci tak zraněnému okamžitě poskytli první pomoc a přivolali záchrannou službu, policii a zároveň požádali České dráhy o zastavení provozu na trati Tábor - České Budějovice. Po příjezdu záchranářů dále asistovali při ošetření muže a jeho následném transportu.

Tiskový policejní mluvčí Milan Bajcura v akci.
Ženy chtějí být i po smrti krásné, muži volí lano, skok z výšky nebo pod vlak

U zásahu byl podle Pavla Šimka se zkušeným dlouholetým strážníkem i nováček. „Zasahoval kolega s více než dvacetiletou praxí i novopečený strážník, který je ve službě teprve od srpna, čerstvě po získání osvědčení. Kurzy první pomoci strážníci absolvují jednou ročně,“ uzavřel mluvčí táborských strážníků.

Okolnosti uvedeného střetu na dráze jsou předmětem vyšetřování táborských policistů z Divadelní ulice a pracovníků drážní inspekce Správy železnic.