I když se jedná o ohromné množství odstřelených divokých prasat, přesto jsou v přírodě stále přemnožená a páchají škody. A není to jen na zemědělských pozemcích.

Své o tom vědí i fotbalisté z Plavska, kterým již několik let po sobě na přelomu listopadu a prosince divočáci přeryjí kus hřiště. Jinak tomu nebylo podle člena místního Sokola Jiřího Budína ani tuto zimu. „Zničili tak čtvrtinu hřiště, opět jsme to nějak zarovnali. Naštěstí začneme hrát až za dva týdny, takže snad se to zlepší," uvedl.
Letos však fotbalistům v Plavsku svítá na lepší časy, neboť by obec měla za využití dotace hřiště ze dvou stran od lesa oplotit. To by mělo divočáky zastavit.

Na ulovení jednoho divokého prasete připadá podle informací z odborného mysliveckého tisku celkem 70 hodin času, což samo o sobě podle hospodáře Mysliveckého sdružení Barbora ve Velkém Ratmírově Pavla Holického ukazuje na složitost a náročnost lovu této zvěře.

„V noci přecházejí z honitby do honitby. Snažíme se jejich stavy snižovat, vyhánět je z některých porostů. Dělají se pachové ohradníky, zkouší se umísťovat i lidské vlasy, aby je to odradilo," vypočítává Pavel Holický.
Jednatel okresního mysliveckého spolku Pavel Průša připomíná, že na přemnožení černé zvěře se podílí několik faktorů.

Se vzorkem každého kusu ulovené zvěře musí myslivci na veterinu, u každého desátého uloveného divočáka se odebírá ještě krev na vyšetření kvůli klasickému moru prasat. To jsou věci, které podle jednatele okresního mysliveckého spolku Pavla Průši ještě přidávají na vahách náročnosti lovu divočáků.

„Hlavně ale řada  mysliveckých sdružení nemá možnost kvůli porostům kukuřice a řepky moc velkou šanci divočáky střílet. Pomalu se dostáváme s plochami kukuřice na úroveň před pětadvaceti, kdy ale bylo daleko víc skotu a  pěstovala se na siláže. V té době ale bylo i méně divokých prasat. A dříve také měla myslivecká sdružení okraje lesa, teď jsou až k lesům plodiny," míní Pavel Průša.

Doplnil, že svůj podíl mají i legislativní omezení. Svou roli potom sehrává i počasí. „Největší podíl ulovené divoké zvěře byl v prvních třech měsících roku. Ležel sníh, takže byla dobrá viditelnost. Když sníh není jako letos, je to komplikované," dodal Pavel Průša.