Chtějí sledovat, jaký vliv mají střevní paraziti na imunitu člověka. Do projektu už sehnali desítky dobrovolníků, kteří se střevními červy a prvoky nechají nakazit.

Ačkoli se v posledním století lidstvo snažilo všechny parazity vymýtit, vědci nyní předpokládají, že některé 
z těchto zdánlivě nepřátelských organismů mohou být paradoxně našemu tělu prospěšné, a mohou dokonce fungovat jako účinná léčba některých autoimunitních nemocí. Jejich pozitivní efekt už byl například potvrzen u lidí trpících Crohnovou chorobou.

„Náš imunitní systém byl nucen po tisíce generací bojovat se škodlivými organismy a ve chvíli, kdy zmizely, se někdy namíří jiným směrem, 
a to proti buňkám vlastního těla," vysvětluje Julius Lukeš, iniciátor výzkumu a ředitel Parazitologického ústavu BC AVČR. Z tohoto důvodu by mohly cílené infekce střevními parazity pomoci proti nejrůznějším alergiím, střevním zánětům a dalším autoimunitním chorobám. „Jsme přesvědčeni, že parazité, zejména někteří červi, pomáhají tím, že stimulují náš imunitní systém," říká Julius Lukeš.

V Biologickém centru před třemi měsíci vznikla nová laboratoř, která se léčbou parazity bude zabývat.
„V tuto chvíli chystáme tři klinické studie, a to na zdravých lidech, na astmaticích 
a alergicích a na nemocných trpících Crohnovou chorobou," představila plány nového pracoviště vedoucí laboratoře Kateřina Pomajbíková.
„Musíme zajistit dozorující lékaře, kteří budou sledovat 
a hodnotit zdravotní stav dobrovolníků zapojených do studie.  Samotných dobrovolníků už máme čtyři desítky. Jsou mezi nimi zdraví i nemocní lidé," popisuje Kateřina Pomajbíková s tím, že vůbec nebylo složité sehnat dobrovolníky, kteří se nechají střevními parazity nakazit.