Jak sdělila policejní mluvčí Martina Joklová, úsek D3, kde došlo k mimořádné události, už je s opatrností průjezdný jedním pruhem. "Voda postupně odtekla, provoz je svedený do jednoho pruhu," přiblížila.

I podle jejího kolegy Milana Bajcury se situace zlepšuje. "Na Táborsku se v dopoledních hodinách vyskytla lokální průtrž, která zkomplikovala dopravu na dvou místech. Voda shrnula část svahu k dálnici D3, proto jsme v zasaženém úseku omezili rychlost jízdy. Na místě vše upravili pracovníci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD)," doplnil informace.

Zeminu musí odtěžit

Dle slov vedoucího Střediska správy a údržby dálnic (SSÚD) 17 Chotoviny Milana Tůmy by mělo omezení provozu v inkriminovaném úseku rychle zmizet. "Omezení by mělo na dálnici zůstat jen do pátečního večera. V současnosti sháníme techniku, která by nám pomohla odstranit nánosy zeminy," vysvětlil.

Odtěžení zeminy by podle Tůmova odhadu mohlo nastat v sobotu, či v pondělí. "Je na to třeba bagr a nákladní vůz k odvozu materiálu. Dálnici zprovozníme co nejdříve. Během prací musí motoristé také počítat s dočasným omezením rychlosti," uvedl Milan Tůma z ŘSD.

Velké škody napáchaly v Týně nad Vltavou bouřky spojené s přívalovým deštěm. Poničená je dlažba na náměstí i několik ulic.
Týn nad Vltavou, den poté. Voda zatopila domy i sklepy a rozbila ulice

Podobná komplikace se vyskytla i na komunikaci mezi Kladrubami a Dolními Hořicemi nedaleko Chýnova. "Nakumulovalo se zde množství vody, které steklo z pole na silnici, nyní je i tento úsek průjezdný," dodal Bajcura. Obyvatelé zde prý v jednu chvíli zaznamenali až padesáticentimetrovou hladinu vody.