V rozhovoru vzpomíná i na počátky výuky na Institutu zdravotnických služeb.

Čeho si na uplynulých letech na Fakultě managementu nejvíce ceníte?
Jsem velice rád, že vznikl na Fakultě managementu Institut managementu zdravotnických služeb. Američané v rámci pomoci zdravotnictví vzali Českou republiku do finanční podpory USA. S jejich pomocí jsme vytvářeli studijní program managementu na bakalářské úrovni, který jsme po několika letech dokončili. Program byl mezinárodně evaluovaný a s úspěchem vyučovaný. Ze začátku sem Američané jezdili do Čech a ukazovali nám, jak se učí v Americe, a vedli nás po stránce znalostí zdravotního managementu. Zároveň jsme jezdili na výměnné studijní pobyty do Spojených států amerických. Získávali jsme znalosti, jak má program vypadat.

Nikdy jsem si nemyslel, že bych se zabýval administrací nebo managementem zdravotnických služeb, ale když jsem byl poslancem v České národní radě a viděl jsem budoucího ministra zdravotnictví Petra Loma a jeho bezradnost, jak by mělo české zdravotnictví vypadat a jakým způsobem se angažovali lékaři, tak jsem se rozhodl, že budu tuto oblast studovat.

Čím se zabýváte nyní?
Ve svém profesním životě jsem se zabýval do hloubky nefrologií a kardiologií. Zůstal jsem u kardiologie. V kardiologii dodnes vedu ordinaci dětské kardiologie a sonografie, kde spolupracuji s motolským dětským kardiocentrem. Ještě na část úvazku učím na Fakultě managementu v Institutu zdravotnických služeb a také jsem připravoval studijní program pro společnost CEMI, kde probíhá výuka MBA.

Jak vidíte působení Fakulty managementu do budoucna?
Je potřeba se o školu starat. Pro region je velmi významná. Pro město je to obrovská prestiž. Nehledě na to, že škola poskytuje obživu mnoha lidem. Je potřeba, aby si lidé uvědomili, že je škola součástí města, a že potřebuje, aby se po stránce podpory o ni město a jeho obyvatelé zajímali.

Martin Musil, Věra Kubátová