Ani letos lidé o možnost nakoupit lokální potraviny a výrobky nepřijdou. „Už máme naplánované termíny. Trhy budou stejně jako loni vždy jednou za měsíc," informoval Ivo Ježek, ředitel Služeb města Jindřichův Hradec, které pořádání farmářských trhů ve městě nad Vajgarem zajišťují. První příležitost k nákupu tak budou mít Hradečáci 13. května. Farmářské trhy se budou v Husových sadech konat letos až do podzimu, kdy poslední bude 14. října.
Prodejci podle Ivo Ježka zůstávají většinou každý rok stejní. „Sem tam se někdo nový přihlásí, víceméně ale sortiment zůstává stejný," říká. Jeho snahou je zachovat takovou nabídku zboží, která odpovídá charakteru farmářských trhů. „Hlídáme to, kdo u nás bude prodávat, aby se nám z farmářských trhů nestala takříkajíc pouť," podotkl Ivo Ježek.
V Jindřichově Hradci zaplatí prodejci za své místo na trhu denní poplatek 12 korun za metr čtvereční. Naproti tomu v Dačicích při farmářských trzích neplatí stánkaři nic. „Žádné poplatky od nich nevybíráme," potvrdila Marcela Chvátalová, která má v rámci projektu Zdravé město Dačice farmářské trhy na starosti.
Dačičáci mohou na trh ve svém městě vyrazit, na rozdíl od obyvatel Jindřichova Hradce, jen dvakrát do roka. „Uvažovali jsme o tom, jestli neudělat farmářské trhy častěji, ale zatím necháme jen dva termíny jako to bylo i v minulých letech," uvedla.
Pod Lipkami na Palackého náměstí se tak stánky objeví jednou na jaře a podruhé na podzim. „Už máme asi osmnáct přihlášených zájemců. Upřednostňujeme ty dačické a v rámci sortimentu spíše potraviny," zmínila Marcela Chvátalová.
I v Dačicích se tak snaží o zachování původní myšlenky farmářských trhů, kterou je nabídka lokálních potravin a výrobků místních řemeslníků, pěstitelů a chovatelů.
„Snažíme se vybírat přímo výrobce, aby nám tady neprodávali jen nějací „překupníci". Bohužel ale takových lidí tady v okolí tolik není, ale i tak je sortiment na našich trzích poměrně pestrý," míní Marcela Chvátalová.
V Třeboni se trhy konají nejčastěji, a to při nejrůznějších slavnostech pořádaných ve městě. „Farmářské trhy se ovšem konaly jen v rámci projektu Města v rozletu," upozornila tisková mluvčí třeboňské radnice Jitka Bednářová. Nyní se v Třeboni snaží sortiment trhů propoji s programem a tématikou souběžně konané akce.
V nejbližší době se tak do lázeňského města mohou těšit například milovníci rostlin a práce na zahradě, protože 16. dubna se zde koná Květinová Třeboň. Na trhu tak nebudou chybět semínka, sazenice nebo nejrůznější zahradnické náčiní.

Termíny trhů

Jindřichův Hradec
farmářské trhy Pod Kaštany a v Husových sadech:
13. května
10. června
8. července
19. srpna
9. září
14. října

Dačice
farmářské trhy v Kancýřově sadu na Palackého náměstí:
23. dubna
1. října

Třeboň
tématické trhy spojené s kulturními akcemi na Masarykově náměstí:
16. dubna – Květinová Třeboň
7. května – Anifilm
28. května – Otevírání lázeňské sezony
11. června – Rožmberské veselí
2. července – Okolo Třeboně
9. července – festival Třeboňská nocturna
16. července – Slavnosti Jakuba Krčína
30. července – Pivovarské slavnosti
6. srpna – Lázeňská Třeboň
13. srpna – Myslivecká Třeboň
20. srpna – Rybářská Třeboň
10. září – Dny evropského dědictví
24. září Svatováclavské slavnosti
1. října – Jabkobraní
26. listopadu – Rozsvícení stromu
10. prosince – Vánoční trh

Petra Lejtnarová