Na hladině se podle vedoucího dačického odboru ochrany životního prostředí Jiřího Müllera objevila v úterý tmavá skvrna. Několik kachen, které na rybníku plavaly, mělo peří potažené černou hmotou a kontaminován měl být 
i pes, který se zde koupal a vody se zřejmě i napil.
Na místo vyjeli jak pracovníci odboru životního prostředí, tak i hasiči, jejichž úkolem bylo ekologickou havárii zlikvidovat. A rovněž policisté, kteří se zabývají šetřením události.

„Skvrnu hasiči ohraničili nornými stěnami. Olej pak zasypali sorbentem a po 21. hodině na místo vyjeli opětovně, aby sorbent sebrali a stěny zkontrolovali," popsala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Jak vysvětlil Jiří Müller, naštěstí má nádrž spodní odtok vody, takže se hasičům podařilo zabránit úniku látek dál do vodního toku.

„Podle našeho šetření může jít o úmyslné vylití většího množství oleje do nádrže, protože jsme neshledali známku úniku odjinud," míní Jiří Müller. Dodal, že úmyslných znečištění vody je skutečně málo, spíše se jedná o neúmyslné činy. „Naposledy před několika lety někdo nalil podobnou látku do kanálu," zmínil Jiří Müller.

Sankce pro fyzickou osobu ve správním řízení jsou dle zákona o vodě až půl milionu korun a pro právnickou se šplhají k milionu.
Místostarosta Horní Slatiny Jiří Krejčí má informaci o události jen zprostředkovanou: „Nebyl jsem u toho. Jen vím, že se případem zabývá policie a že tady zasahovali hasiči." 

Podle jeho slov nikdo zatím neví, odkud se olejová skvrna na návesním rybníku vzala.
„Pro nás je důležité, že se naštěstí olej nedostal dál do vodního toku. V nádrži se navíc nechovají ani ryby, takže se to obešlo bez větších potíží. Samo se to ale do vody nedostalo," míní Jiří Krejčí.