Jedno z nejpozoruhodnějších děl barokního řezbářství na jihu Čech, které pochází z kláštera paulánů v Klášteře u Nové Bystřice, prošlo kompletním restaurováním a od roku 2001 ho vystavuje Národní galerie v Praze. Začátkem listopadu se přesune do Muzea Jindřichohradecka, kde ho budou moci návštěvníci obdivovat v sakristii barokní kaple v bývalém klášteře minoritů ve Štítného ulici.

„Dlouhá desetiletí byl instalován v naprosto nevyhovujících podmínkách, což se samozřejmě podepsalo na jeho stavu," vysvětlil ředitel Muzea Jindřichohradecka Jaroslav Pikal.

Proto se církev na přelomu tisíciletí domluvila s Národní galerií, že si Strom života zapůjčí a nechá ho restaurovat. Nyní zápůjčka končí a vzácné dílo se po domluvě s církví vrátí zpět do regionu a bude hlavní ozdobou expozice jindřichohradeckého sakrálního umění. „Myslím si, že v našem muzeu bude Strom života vystaven minimálně pět až deset let, protože do Kláštera u Nové Bystřice se může vrátit opravdu až v případě, že se tam vytvoří vhodné podmínky," přiblížil ředitel muzea.

„Barokní dřevořezba je datována do druhé poloviny 17. století. Pravděpodobně se nejedná o českou provenienci, ale o německou," uvedl historik umění muzea Jakub Valášek. Doplnil, že Strom života je ve výtvarném umění poměrně vzácným námětem, v minoritském klášteře se ale poprvé setkají dva. „V křížové chodbě je malba z konce 15. století, kde je právě také zpodobněn Strom života, což je zpodobnění rodokmenu Ježíše Krista. Takže je to zajímavé i tím, že se ty dva Stromy života poprvé dostanou do jednoho objektu," řekl Valášek.

Dosud mohli lidé dílo spatřit v expozici Sbírky starého umění ve Šternberském paláci na Hradčanském náměstí. Národní galerie pro něj nechala vyrobit i speciální vitrínu na míru, kterou Muzeu Jindřichohradecka zapůjčí. Náročný bude také transport unikátní barokní dřevořezby. Restaurátorky, které se podílely na obnově díla, Strom života nejprve počátkem týdne rozeberou a po převozu do Jindřichova Hradce jej zase v pátek pomohou složit a instalovat.

Veřejnost si bude moci Strom života prohlédnout při přednášce 14. listopadu v 18:00 a pak v adventním čase od 26. listopadu do 30. prosince.