Jakub, Jan, Tomáš, Tereza, Eliška či Anna. To jsou jména, která rodiče nejčastěji volili pro své potomky, kteří se narodili v loňském roce.

Zatímco na jindřichohradecké matrice podle informací její vedoucí Radky Svitákové rodiče nejčastěji vyplňovali u chlapců jméno Jan a u holčiček Anna, v Dačicích to byli Jakub a Eliška s Terezkou.

Na třeboňské matrice se podle matrikářky Miroslavy Sadilové nejčastěji objevovalo chlapecké jméno Jan a dívčí Anežka nebo Terezka. „Měli jsme tady ale i jména jako Odeta, Adina nebo Maxmilián,“ dodala Miroslava Sadilová.

I loni se tak mezi nově narozenými dětmi na Jindřichohradecku objevovala jména méně typická, která ale musí splňovat zákonné podmínky, tedy například nemůže jít o zkomoleniny, zdrobněliny či jména domácká.

Radce Svitákové z jindřichohradecké matriky utkvěla v paměti netradiční jména jako Odeta, Gia, Delia nebo Klaus. V Dačicích zas jedno ze 71 dětí, které ve městě loni přibyly, rodiče pojmenovali Esme, za pár let tady do školy budou chodit dívky jménem Tea nebo Evelína či klouček Teo.

V jihočeských končinách je zatím ještě nepříliš tradičním i jméno Mia, které dali své dcerce Michaela Skřivánková a Jan Jann z Jindřichova Hradce. „Nechtěli jsme typicky české a ani nijak dlouhé jméno. Tohle se nám zalíbilo a tak máme od června doma Miušku,“ říká mladá maminka. Dodala, že babičky na ne zcela běžné jméno reagovaly dobře. „Dědové mysleli, že miminko dostane jméno po jednom z nás. Ale nejsme zastánci, že by miminko mělo dostat jméno třeba po jednom z prarodičů, i proto jsme volili takto,“ vysvětlila.

Jména v roce 2017
Jindřichův Hradec- chlapci: Jan (20), Tomáš (17), Jakub (15), Adam (15), David (12)
- dívky: Anna (19), Eliška (17), Tereza (12), Julie (12), Viktorie (9)

Třeboň- chlapci: Jan a Filip (3)
- dívky: Anežka, Tereza, Anna a Markéta (2)

Dačice- chlapci: Jakub (5), Dominik (3), Daniel, Nikolas, Tomáš a Jan (2)
- dívky: Eliška a Tereza (3), Adéla, Julie, Magdaléna, Viktorie (2)