Občané, kteří v těchto dnech zavítají na třeboňský hřbitov zavzpomínat na své blízké, si mohou povšimnout dvou nově nainstalovaných informačních tabulí u obou vchodů na hřbitov.„Tabule informují o 35 významných osobnostech, které jsou pochovány na místním hřbitově," uvedl místostarosta Třeboně Zdeněk Mráz s tím, že lidí, jejichž osudy byly jakkoli zajímavé, je jistě víc, nicméně tito byli vybráni na základě materiálu vypracovaného Spolkem města Třeboň. „Ten pořádal dvakrát ročně procházky třeboňským hřbitovem, které byly doprovázeny odborným výkladem právě o těchto význačných osobnostech spjatých s naším regionem," vysvětlil místostarosta.

Mezi zmiňovanými jsou například spisovatelka Nina Bonhardová, v jejíž tvorbě můžeme nalézt historické romány z doby Rožmberků, dále zde má náhrobek dvacetiletý Jaroslav Kubíček, který tragicky zahynul při náletu na vlak v dubnu 1945 u Majdaleny nebo někdejší žák a později i profesor třeboňského gymnázia Josef Pešula, který byl umučen v Osvětimi.

„Mezi nejnavštěvovanější místa patří hrobka rodiny Hucků, zakladatelů místních lázní, kterou momentálně udržují Městské lázně Třeboň, a v níž je pochována i Berta, jejíž jméno třeboňské lázně nesou," řekl dál Zdeněk Mráz a dodal, že právě na toto místo přichází také řada lázeňských hostů, kteří se na tohle téma často dotazovali. „Nové informační tabule budou jistě nejen pro ně dobrou pomůckou. Je na nich uvedena stručná historie, ale samozřejmě také poloha, v jaké části hřbitova se které místo posledního odpočinku nachází."

Případné náměty na rozšíření seznamu význačných osobností mohou občané podávat na Technické služby města Třeboně, které mají správu hřbitova ve své kompetenci.

Petra Jouzová