Na hřbitově svaté Otýlie v Českých Budějovicích poslední odpočinek našlo i množství významných osobností regionu. Podle správy hřbitovů se tu nachází přes 15 tisíc hrobových míst a rozloha pohřebiště činí téměř 12 hektarů.

Pravděpodobně nejstarší hrobkou je ta Täublovy rodiny, mezi prvními vznikly hrobky rodin Čížků a Stráských. Mezi nejstarší patří náhrobek skladatele Františka Zdeňka Skuherského. Hrobka rodiny Haasových je zase považována za nejhonosnější.

Hrobka rodiny Jeremiášovy na hřbitově sv. Otýlie v Českých Budějovicích.
Na hřbitově svaté Otýlie odpočívá řada osobností. Podívejte se

Mezi další osobnosti pohřbené na hřbitově patří hudební skladatel Bohuslav Jeremiáš, malíř Otto Matoušek, politici August Zátka, Wendelin Rziha, Otakar Svoboda, Josef Taschek a Albín Dlouhý, továrník a starosta města Johann Stegmann nebo francouzský filozof a člen odbojového hnutí Pierre Kaan. Části hřbitova včetně krematoria a kaple sv. Otýlie jsou chráněny jako kulturní památka České republiky.

V prostoru za novým kolumbáriem stojí nenápadný pomníček obětem heydrichiády a zároveň politických vězňů, kteří zahynuli začátkem roku 1945 na cestě vlaku smrti do koncentračního tábora v Mathausenu. Pochází z roku 1967, kdy jej zřídil Svaz protifašistických bojovníků. Mezi nejnovější pomníky patří bílý sloup na špici se skleněným motýlem, který slouží jako pietní místo věnované nenarozeným dětem.