Ti zde naleznou oddělení interny, chirurgie, neurologie, ortopedie, oční oddělení a v přízemí urologickou ambulanci. Stanice pro potřeby jednodenní péče bude sloužit pacientům po menších chirurgických, ortopedických a gynekologických výkonech.Celkem zde může ulehnout 158 osob.

Ředitel nemocnice Miroslav Janovský ocenil zejména rychlost a obrovské nasazení všech zúčastněných, jenž se na stavbě podíleli a dovolili moderní budově vyrůst v rekordně krátkém čase.

„V jindřichohradecké nemocnici se dlouho nic nevybudovalo a kromě pavilonu urgentní medicíny byly její prostory zanedbané a ve stavu, který neumožňoval spokojenost pacientů ani zdravotnického personálu," podotkl Miroslav Janovský.

Slavnostním přestřižením pásky však práce zdaleka neskončily. Právě teď začne pro personál nemocnice ta nejtěžší část celého projektu, a tou je stěhování, které si vyžádá značné úsilí a koordinaci všech, kteří se na něm budou podílet.

V pátek dorazí do nemocnice poslední zbytky vybavení, jako je například další část postelí, a hned na to vypukne akce „kulový blesk".

Původně mělo ke stěhování dojít až den před Vánoci, ale sami zdravotníci si podle vrchní sestry z interního oddělení Miroslavy Fiedlerové prosadili dřívější termín.

„Vzhledem k tomu, že budou Vánoce a většina personálu jsou ženy, tak jsme se shodli na tom, že 21. prosince je pro nás schůdnější termín a jsme schopni vše zkoordinovat. Hlavně už se do nového také těšíme," tvrdí vrchní sestra a dodává, že pro celé oddělení je to skok do jednadvacátého století.

„Jsou to i drobnosti. Například jsme si s panem ředitelem prosadili závěsy mezi lůžky. Ty je pak možné při některých vyšetřeních zatáhnout a zachovat tak intimitu pacientů," přiblížila Miroslava Fiedlerová.

Za pravdu jí dává i staniční sestra ze stejného oddělení Eva Jakešová.

„Je to něco krásného, protože ta práce ve staré zástavbě byla doopravdy obtížná. I sami pacienti už byli nespokojení, takže je to skutečně velký přínos pro nás pro všechny," doplnila svou kolegyni Eva Jakešová.

Práci usnadní lékařům i sestrám nejen důstojné prostředí, ale i přístrojové vybavení nové části nemocnice. Staniční sestra Renata Jasanská z chirurgie si například nemůže vynachválit myčku mís pro imobilní pacienty. Toto vybavení dříve na oddělení chybělo. „Speciální mísy se do myčky vkládají i s obsahem a za osm minut je vše perfektně čisté. Je to nejmodernější technologie, která nevyžaduje ani používání chemie," pochvaluje si zdravotnice. Nový pavilon přivítá první pacienty už příští týden.

Po přestěhování čeká na zhotovitele stavby, kterým je OHL ŽS Brno, poslední úkol, a to zbourání starého pavilonu a napojení nové čtyřpatrové budovy na všechny koridory. Nezbytné je zejména propojení se sousedním pavilonem E, kde se nacházejí ordinace akutní medicíny, operační sály, ARO, JIP a také heliport.

Z celé nemocnice se tak stane jeden monoblok, což výrazně usnadní práci zdravotnického personálu a výrazně zvýší komfort i pacientům.

Pavilon sice nenabídne žádná parkovací stání, protože se počítá s tím, že řidiči využijí parkoviště v jiných částech areálu, ale příjezdová cesta, jež vede i ke stávajícímu objektu, zůstane zachována.