Celkový počet případů nákazy v kraji je podle ředitelky Krajské hygienické stanice (KHS) Kvetoslavy Kotbové dvě stě.

V souvislosti s rozvolňováním protiepidemických opatření a častějším cestováním hygienici znovu připomínají, že rozhodně není možné rizika podceňovat a chovat se zcela bezstarostně. „Po týdnech zcela bez nových případů jich v průběhu uplynulého týdne evidujeme devět. Je jasné, že i přes postupné uvolňování některých opatření ani zdaleka nemáme vyhráno a měli bychom se podle toho chovat. Virus je tu stále, cirkuluje v populaci a rizika nákazy jsou v některých českých a moravských regionech a samozřejmě v zemích s momentálně vysokým výskytem stále značná,“ poznamenala Kvetoslava Kotrbová.

Její slova potvrzuje i případ z akciové společnosti Vodňanská drůbež, o kterém již Deník informoval.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Vodňanské drůbežárny hlásí koronavirus u zahraniční agenturní pracovnice

"Jak už jsme sdělili, evidujeme od konce minulého týdne jeden pozitivní případ agenturní pracovnice potravinářského podniku na Strakonicku. Okamžitě po zjištění jsme přijali potřebná protiepidemická opatření. Dosud bylo vyšetřeno celkem devět blízkých kontaktů pracovnice včetně rodinných příslušníků, všichni jsou v současné době v domácí karanténě. Dále jsme vyšetřili celkem 113 vytipovaných pracovníků firmy. K úternímu večeru známe výsledky zatím u sto osmi, všechny jsou negativní, čekáme na výsledky vyšetření zbývajících pěti spolupracovníků, které by měly být známy ve středu," uvedla Květoslava Kotrbpvá s tím, že vytipovaným zaměstnancům hygienici nařídili zvláštní režim s omezeným pohybem, kdy po ukončení směny zůstávají v domácím prostředí.

Ze stávajících 12 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je aktuálně evidováno pět na Prachaticku, tři na Strakonicku, dva na Písecku a po jednom na Českobudějovicku a Táborsku. Českokrumlovsko a Jindřichohradecko hlásí aktuální nulu.