Za sedm dní přibylo v jindřichohradeckém okrese hned sedm prokázaných případů. Celkem jich tu od začátku roku registrují hygienici dvaatřicet. Hned na druhé příčce se drží Táborsko s pětadvaceti nemocnými.

Celkem je v Jihočeském kraji registrováno od ledna sto pět potvrzených onemocnění lymskou boreliózou. „Vloni evidovali jihočeští hygienici ve srovnatelném období 74 případů lymské boreliózy, letošní výskyt je poněkud vyšší,“ uvedl František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.

Proti lymské borelióze neexistuje jiná ochrana než prevence napadením klíštětem. Přestože v poslední době hlásí předpovědi aktivity klíšťat nejnižší stupeň, měli by se lidé vyhýbat například vysoké trávě. Důležité je i klíště včas objevit a odstranit kývavým pohybem a poté ranku dezinfikovat.

Lepší situace je letos u klíšťové encefalitidy. Za týden přibyl v jižních Čechách pouze jeden případ, a to na Českobudějovicku. Jindřichohradecko hlásí celkem devět onemocnění v tomto roce.
Proti této nemoci existuje účinné očkování a podzimní a zimní je pro vakcinaci vhodné. Vakcína se se podává ve třech dávkách a při druhé dávce už je pacient chráněn před nemocí. Některé zdravotní pojišťovny na očkování dokonce přispívají.

„Letos jsem se nechal přeočkovat, protože občas pracuji v terénu. Mám ale výhodu, že nám to firma proplácí,“ říká Adam Hron z Třeboně.