"Policie varuje obyvatele a turisty před pobytem v přírodě a hledá svědectví o pohybu zvířete, jehož chování může být nevyzpytatelné," uvedl mluvčí policie Jiří Matzner. Zároveň varují s nástupem turistické sezóny občany i návštěvníky kraje, aby byli opatrní především při venčení psů nebo pohybu v lesním terénu. Rizikový by mohl být i samotný pohyb malých dětí v přírodě.

Kriminalisté totiž prověřují aktuální oznámení očitých svědků o výskytu kočkovité šelmy v uvedené oblasti, svědci hovoří i o skutečnosti, že šelma měla být ve volné přírodě pozorována již od dubna letošního roku, tato skutečnost však byla policistům oznámena až nyní.

Policisté zatím pracují s informací, že by se mohlo jednat o dospělý kus pumy americké, která má hnědou barvu, krátkou srst a dlouhý ocas zakončený tmavou srstí. Jelikož se tato šelma přirozeně ve volné přírodě v republice nevyskytuje, mohlo by jít s největší pravděpodobností o zvíře, které uteklo dosud nezjištěnému chovateli."Chování této šelmy je nepředvídatelné, jde o nočního lovce, který bezdůvodně na dospělé osoby neútočí, přesto je však na místě opatrnost. Policisté potřebují hodnověrné a aktuální informace k výskytu a pohybu této šelmy. Vlastní pozorování, záznamy z fotopastí, kamer na objektech či nalezené otisky tlap…. Všechny tyto informace sdělte na linku 158," dodává Jiří Matzner.

Policisté komunikují s odborníky a připravují kroky k lokalizaci a odchytu šelmy.