V Jindřichově Hradci se ve všech šesti základních školách otevírá po dvou prvních třídách, do kterých nastoupilo 306 dětí.  „Počty jsou podobné jako loni a k žádnému poklesu zatím nedochází," uvedla vedoucí jindřichohradeckého odboru školství Jitka Čechová.

Podle ní by i v příštích letech mohl nárůst počtu prvňáčků pokračovat. „Ve školkách máme plno, tudíž by ještě nějakou dobu mohl počet stoupat, později zřejmě dojde k určité stagnaci," předeslala poté, co do nového školního roku přivítala prvňáčky ze 4. základní školy v Jindřichově Hradci, která letos slaví jubileum svého otevření. „Vstupujeme do roku plného výročí," zmínil ředitel školy Karel Matlas a upozornil tak na to, že letos uplyne mimo jiné 40 let od otevření 4. základní školy na sídlišti Vajgar.

Chodit tam bude i Michaela Kopečná, která se do první třídy moc těšila. „Na školu jsme se chystali dlouho dopředu, Míša se nemohla dočkat. Aktovku jsme kontrolovali celý víkend. Já jsem se z toho snažila nedělat velké nervy a nakonec to zvládla dobře," usmívala se její maminka Věra Kopečná.

Ještě o něco slavnostnější ráz měl začátek nového školního roku v jindřichohradecké 6. základní škole. Ta se totiž o prázdninách dočkala velké rekonstrukce, kdy došlo k jejímu zateplení a výměně oken za více než patnáct milionů korun. Tamní prvňáčci dostali na přivítanou i speciální kufříky v rámci projektu Bezpečně do školy i do přírody, v nichž nalezli kromě pastelek a fixů například i doplňky s reflexními prvky.

Jedinými změnami ve školách nebyly pouze nejrůznější opravy, ale také výměny na postech ředitelů. Na Dačicku se vedoucí pracovníci změnili hned na pěti školách. „Ředitelé, kteří ve školách na Dačicku letos ze své funkce odejdou, tak činí z vlastního rozhodnutí. Jedná se o odchody do důchodu," vysvětlila již dříve vedoucí dačického odboru školství  Eliška Strachotová.

Jednou z těch, kdo do ředitelského křesla usedl letos poprvé, byla Jitka Kašparová. Ta od srpna vede základní školu ve Slavonicích, kde pomyslné žezlo převzala po Jiřím Hroudovi.

„Předávání školy, k němuž došlo  o prázdninách, jsme zvládli v pohodě, i když díky tomu byly letošní prázdniny o něco náročnější než jiné," upozornila nová ředitelka, která své žáky letos netradičně nepřivítala ve školním atriu, ale v tělocvičně. Do školy ve Slavonicích bude letos chodit o něco méně dětí než loni. „Máme 244 dětí, z toho 25 prvňáků. Loni nám odešlo sice také 25 deváťáků, ale s nimi i někteří osmáci, takže teď máme žáků o trochu méně," objasnila.

Nové ředitele přivítali i v 1. základní škole v Jindřichově Hradci, kde nahradil Josefa Brabce  Luděk Možíš, v Deštné pak Lubomíra Pospíchala Jan Javorský.

Petra Jouzová

anketa školáci