Na vině má být nový občanský zákoník, který od nového roku nařizuje za některé úkony poplatky. Za další důvody jsou pak označovány zavedení DPH na pozemky pod nemovitostmi a nová oceňovací vyhláška.

Situace na katastrech však není zdaleka tak horká. Alespoň na těch na Jindřichohradecku.

Podle ředitelky jindřichohradeckého katastrálního úřadu Zdeňky Rohlíčkové není situace na konci letošního roku ničím výjimečná.

„To, že před novým rokem chodí více lidí, je normální a letošek není v tomto ohledu ničím zvláštní. Roli v tom hraje spíše fakt, že lidé chtějí mít smlouvy vyřízené ještě ve starém roce. Není to nic, co bychom nezvládali a jsme na to připravení," tvrdí ředitelka.

Zdeňka Rohlíčková poukazuje i na to, že čekací doby jsou vetšinou spíše v řádu minut. „Samozřejmě, pokud někdo přinese pět smluv najednou, může se to zdržet třeba čtvrt hodiny, ale že by se tu čekalo hodiny, to opravdu ne," říká ředitelka katastrálního úřadu. Úředníci jsou prý navíc k dispozici až do úplně posledního dne v roce. Své záležitosti tak můžete vyřídit ještě na silvestra do 14 hodin.

„V ty poslední dny je ale dobré si přinést kolek, vše se tím usnadní. Přijmeme sice 
i hotové peníze, ale už bývá potíž s jejich odvodem," žádá klienty Zdeňka Rohlíčková.

Obdobně je na tom i katastr v Dačicích. „Zaznamenali jsme nárůst o zhruba dvacet procent, ale není to nic, ale je to zvládnutelné. Rozhodně u nás nikdo nečeká déle než pár minut. Někteří samozřejmě chtějí ušetřit za poplatky, ale když se měnily daně, tak byl ten tlak daleko vyšší," popsal situaci na úřadu jeho ředitel Miroslav Minářů. V Dačicích stejně jako jinde bude také otevřeno během  svátků v normální úřední hodiny. Zavřeno bude jen ve vánoční dny a na Nový rok.