Velešín totiž slavil sté výročí republiky. Ve městě nechyběl ani představitel "tatíčka Masaryka", s nímž se mohli zájemci vyfotit. K mání byly historické fotografie Velešína i prezidenta Masaryka včetně dobových razítek. Kdo chtěl, mohl si vyzkoušet dobové kostýmy.

Na náměstí tak zavanula doba první světové války a poválečné první republiky. Návštěvníci si připomněli a uctili oběti 1. světové války, ale jinak se skvěle bavili. O to se postarala GRYFF, společnost pro zachování kulturního dědictví, historie a romantiky, která připravila program nazvaný Město Velešín pořádá 100 let republiky – konec Velké války.

Nechyběly úvodní ceremonie, představení klubu vojenské historie MCE nazvané Marškumpačka aneb o tej velkej vojně. Grizetky zatančily stylové tance, dávnými písničkami pobavil flašinetář a divákům byly předvedeny historické střelné zbraně, včetně toho, jak střílejí. Představila se také jednotka na motokolech a nemohl chybět ani kankán. Slavnost ukončila čestná salva za novou republiku.